De Centrale Bank had vorig jaar aangekondigd dat in het eerste kwartaal van 2024 er grotere coupures van de Surinaamse Dollar in omloop zullen worden gebracht. Het is inmiddels een feit dat deze coupures in omloop zijn.
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in de afgelopen jaren kunnen waarnemen dat de coupures van de SRD bankbiljetten systematisch achterlopen op de ontwikkelingen van het algemene prijspeil. In de samenleving heeft zich een zekere mate van wrevel ontwikkeld, omdat steeds meer papiergeld vereist was voor het afwikkelen van contante transacties. Dit was heel opmerkelijk bij de diverse ATM-machines die vaak heel druk zijn en-of leeg staan. Dit vertelt Luciën Nijman, beleidsadviseur (MBA), in het programma “De Centrale Bank spreekt”.
Drs. Harry Dorinnie, directeur Monetaire Zaken en Economische Aangelegenheden, zei dat in 2004 de drie nullen zijn weggewerkt en de CBvS overgestapt is naar de Surinaamse Dollar (SRD). Bij de introductie van de SRD had de moederbank gemerkt dat personen meer gebruik maken van de SRD 5, 10 en 20 biljetten, maar bij de verandering van de wisselkoers en hoge inflatie begon men meer de SRD 50 en 100 te gebruiken. “Het SRD 100 bankbiljet heeft niet meer de kracht om het betalingsverkeer te kunnen dragen, vandaar dat het belangrijk is om over te stappen naar de grotere bankbiljetten die moeten zorgen voor een efficiënt verloop van het betalingsverkeer”, aldus Dorinnie.
Nijman zei dat comform de bankwet 2022 de CBvS belast is met het verzorgen van de chartale geldomloop. In artikel 15 lid 1 van de bankwet staat dat de bank met aansluiting van ieder ander gerechtigd is om bankbiljetten uit te geven. De bank heeft ook als taak het bevorderen van de goede werking van het betalingsverkeer in Suriname.
De uitgifte van de grotere coupures leidt tot het vlotter afhandelen van transacties in SRD, kleinere volumes bij geldtransporten en het vergemakkelijken van het sorteren van bankbiljetten. Volgens Nijman zal in de structuur van de bankbiljettencirculatie aanvulling plaatsvinden.
“De samenleving hoeft niet bezorgd te zijn. De grotere bankbiljetten zijn geen monetaire operatie. Slechts de samenstelling van de bankbiljettencirculatie gaat veranderen, maar niet de omvang, en als de omvang niet verandert betekent het dat de hoeveelheid niet verandert en het dus geen effect heeft op de inflatie”, aldus Dorinnie.