Belangstelling Dominicaanse Republiek voor olieactiviteiten in Guyana blijft groot

olie guyana

De ambassadeur van de Dominicaanse Republiek in Guyana, Ernesto Torres-Pereyra, zei onlangs dat de belangstelling groot blijft voor het realiseren van een petrochemische fabriek en mogelijkheden voor olie-exploratie met Guyana. Twee Memoranda of Understanding (MoU), die afgelopen augustus tussen de leiders van beide landen zijn ondertekend, zijn de drijvende kracht achter deze samenwerkingsprojecten.

Ambassadeur Torres-Pereyra vertelde verslaggevers in Georgetown dat de discussies over de oprichting van een petrochemische fabriek en het nastreven van andere cruciale kansen in de oliesector, serieus worden voortgezet. Gezien de omvang van dit soort ondernemingen zei Torres-Pereyra, dat het enige tijd zou duren voordat de juiste partnerschappen geïdentificeerd zouden worden.

“Natuurlijk zou ik graag een meer dynamische uitwisseling zien, maar het opbouwen van de juiste partnerschappen voor deze zaken kost tijd. Voor de petrochemische fabriek zijn de gesprekken nog gaande, maar dit soort projecten zijn niet alleen enorm wat betreft de omvang van de investeringen”, aldus de ambassadeur. Hij voegde eraan toe: “Je hebt planning nodig die verder gaat dan bouwkunde. Je moet naar de gevolgen voor het milieu kijken, en iedereen die investeert, heeft ook verwachtingen. Het onderhandelingsproces is dus aan de gang.”

Ambassadeur Torres-Pereyra zei dat de Guyaanse regering gedurende het hele proces ijverig is geweest, naast de belanghebbenden uit de particuliere sector van beide landen. Hij zei dat dit soort zorgvuldige evaluatie nodig is om ervoor te zorgen dat projecten succesvol worden uitgevoerd.

Terwijl deze discussies voortduurden, wilde de ambassadeur graag wijzen op het belang van de symbiotische relatie tussen Guyana en de Dominicaanse Republiek. Sinds de opening van een ambassade in Georgetown in september 2023 zijn er volgens Torres-Pereyra dat er verschillende mijlpaalprestaties zijn geboekt, waaronder directe vluchten tussen Santo Domingo en Georgetown.

“Wij beschouwen dit als een onderdeel van de brug die we proberen te bouwen. Het zal niet alleen de uitwisseling van mensen vergemakkelijken, maar ook de verkenning van andere zakelijke kansen wanneer mensen de kans krijgen om in de Dominicaanse Republiek te zijn om met hun tegenhangers te communiceren”, aldus ambassadeur Torres-Pereyra. Hij merkte ook op dat de handelsbalans van de Dominicaanse Republiek aanzienlijk is gestegen sinds de oprichting van de ambassade in Guyana. Hij beschouwt dit als een bewijs van de exponentiële voordelen van de snelst groeiende economie ter wereld.

“Guyana en de Dominicaanse Republiek zijn nog nooit zo dicht bij elkaar geweest. Er is geen limiet aan wat we samen kunnen doen. Ik weet dat we soms willen dat dingen snel gebeuren, maar met een beetje geduld en coherent zijn en doorgaan op dit positieve pad dat het leiderschap van beide naties inslaat, weet ik dat we samen geweldige dingen zullen bereiken”, besloot Toore-Pereyra.

More
articles