Brandweeracties opgeheven na tussenkomst rechter

Wendel Oosterwolde, bondsvoorzitter bij de brandweer, heeft tegenover StarNieuws verklaard, dat de recente acties van de brandweer zijn opgeheven na tussenkomst van de rechter. Hoewel er geen officieel vonnis werd uitgesproken, heeft de rechter geadviseerd de staking te beëindigen en gezegd dat de bond en het ministerie van Justitie en Politie weer in dialoog moeten treden om tot een oplossing te komen.

Het voornaamste probleem – het niet uitbetalen van extra werk dat in december vorig jaar werd verricht – blijft echter onopgelost. De brandweerbond dringt ook aan op een verhoogde veiligheid voor zijn leden, een eis die steeds luider wordt, maar tot dusver onbeantwoord is gebleven. De brandweer klaagt al jaren over de slechte uitrusting en een tekort aan materialen, die nodig zijn om het werk goed te kunnen doen. Versleten brandjassen en schoeisel, een wagenpark dat met lapwerk draaiende wordt gehouden; de blusvoertuigen zijn te weinig in aantal en een groot deel daarvan verkeert in slechte staat. De roep om verbetering is de laatste maanden steeds luider geworden. Het niet uitbetalen van extra verricht werk op zon- en feestdagen in december, was de druppel die de emmer deed overlopen.

De acties werden aanvankelijk opgeschort nadat er een principeakkoord was bereikt met het ministerie. Echter, de acties werden hervat, toen duidelijk werd dat het geld toch niet was uitbetaald. Minister Kenneth Amoksi stelt dat de overheid de brandweerlieden al tegemoetkomt voor onregelmatig werk door hen een extra 7 procent van het bruto inkomen, te betalen. Hij is van mening dat ze hierdoor dubbel worden betaald en dat de overheid dit niet langer zal doen. ‘’Het geld zal niet worden uitbetaald totdat de zaak is uitgezocht’’, deelde hij mee. Minister Amoksi heeft stappen ondernomen om het voorgaande bij de rechter aan te kaarten.

More
articles