Santhoki is nu helemaal op hol geslagen!

Op 20 maart 2024 mochten wij via Starnieuws vernemen dat de heer Ricardo Vreden door president Santhoki benoemd is tot directeur van het Management Instituut Grondregistratie en Landinformatie Systeem (MI-GLIS). Bijzonder is dat de heer Vreden in 2019 uit de functie van Bewaarder van het MI-GLIS werd ontheven ‘wegens zeer ernstig plichtsverzuim’ naar aanleiding van geconstateerde onregelmatigheden. Voor zover bekend loopt er nog een rechtzaak van het MI-GLIS tegen de heer Vreden en een strafrechtelijk onderzoek naar de geconstateerde onregelmatigheden. Het wekt daarom bevreemding dat de president overgaat tot benoeming van een persoon die eerder ontheven is vanwege ‘geconstateerde onregelmatigheden’. De president is het volk een verklaring schuldig en in deze zeker de vertegenwoordiging van het volk, DNA.

Ik zie voor Santhoki slechts twee opties:

  1. De rechter heeft onlangs de heer Vreden, zonder dat dit gepubliceerd is, verschoond van de vermeende ‘geconstateerde onregelmatigheden’. Wellicht kan de president dan de uitspraak met ons delen.
  2. De heer Vreden is niet door de rechter verschoond van de ‘geconstateerde onregelmatigheden’. Indien dat het geval is, dan is Vreden dus benoemd als directeur van het instituut dat tegen hem procedeert op basis van ‘zeer ernstig plichtsverzuim en geconstateerde onregelmatigheden’. De slager die zijn eigen vlees keurt!

Enkele weken terug mochten wij, ook via Starnieuws, vernemen dat de afdeling Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, bezwaar heeft aangetekend tegen het vermeend ontslag door president Santhoki van de voormalige MI-GLIS directeur, mevrouw Heikerk. De president zou ingevolge de GLISwet daartoe de bevoegdheid missen en uit het relaas van de hoorzitting en overgelegde documenten blijkt duidelijk dat de juridische en feitelijke grondslag van het ontslagbesluit onjuist is.

Santhoki en Vorswijk hebben in deze kwestie zowel de wet als het besluit naast zich neergelegd. De VHP beroept zich er steeds op dat zij het democratisch bestel respecteert. We kijken daarom uit naar de reactie van de VHP fractie in DNA nu Santhoki wetten en regels aan zijn laars lapt.

We nemen aan dat ook de vierde macht, te weten de pers, de president zal bevragen. Wanneer wij het negeren van wetten en regels door Santhoki over onze kant laten gaan, dan kunnen wij de ‘tent’ sluiten.

Is het mogelijk voor de heer Vreden om onafhankelijk te functioneren in de wetenschap dat president Santhoki hem benoemd heeft, terwijl hij kennis draagt van de eerder genoemde ‘onregelmatigheden’?

Romeo Warnert

More
articles