Fernandes Bottling uit de as herrezen: ‘Un de Baka, Gi Yu’

De Fernandes bedrijvengroep zag het levenslicht in 1918, grofweg 45 jaar voordat de stuwdam compleet was en meer dan 55 jaar voor de onafhankelijkheid van Suriname. Inmiddels spreken we thans van een familiebedrijf dat al ruim vier generaties lang onderdeel is van de Surinaamse samenleving. Nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog volgden de import en bottling van frisdranken, waarvan aanvankelijk Coca Cola. De Fernandes Group is thans een van de grootste werkgevers van Suriname, waarvan de bottling fabriek een werknemersbestand heeft van ruim 400 man. Fernandes is met haar internationale activiteiten een homegrown multinational te noemen. Gisteravond werd de opening van de gloednieuwe fabriek aan de Indira Gandhiweg gevierd met directie, personeel en genodigden. De hypermoderne fabriek staat er nu, nadat tweeënhalf jaar geleden, op 30 juni 2021, de Fernandes bottling fabriek getroffen werd getroffen door een verwoestende brand.

“Un de Baka, Gi Yu”

De nieuwe fabriek kent een uitbreiding van capaciteit en heeft productiecapaciteit om de lokale markt te voorzien, evenals export te faciliteren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het bottlen van alcoholhoudende dranken, terwijl Fernandes Bottling import en licentiedeals heeft op de alcoholhoudende markt, evenals water en waterproducten.

Ook met suikervrije producten wordt rekening gehouden. ‘‘Un de Baka, Gi Yu” communiceert het bedrijf aan de Surinaamse consument. Fernandes Bottling Company vormde voorafgaand aan de brand, een van de twee profit engines binnen de groep, terwijl het distributienetwerk aan de basis gestaan heeft van diverse productlijnen binnen de groep en voor de producten van partners in binnen- en buitenland.  De heropening van Fernandes Bottling bracht veel emoties los en is nu een feit. Nu kijkt het bedrijf uit naar herstel van lokale productie, na een hybride periode van import en distributieactiviteiten. Sinds november 2023 is de productie op lokaal niveau op gang gekomen.

Op de markt waren schaarste, fluctuaties in verkrijgbaarheid, smaak en kwaliteit en een toename van het marktaandeel van concurrerende producten, merkbaar. De bouw heeft tweeëenhalf jaar geduurd, met een behoorlijke disruptie van een van de meest betrouwbare productielijnen in de Surinaamse industrie. Het streven is om binnenkort voldoende te produceren voor de export.

USD 30 miljoen

De hoofdfinancierder van de herbouw was Finabank N.V., voor een fabriek en magazijnbouw, welke meer dan USD 30 miljoen gekost heeft. Sprekers tijdens de grand opening en herdenking van decennia aan Fernandes Bottling, betroffen de directeur van Fernandes Bottling, Alvin Venetiaan, Chief Operating Officer van de Fernandes Group Bryan Renten, Chief Executive Offi-cer Jules Fernandes van Fernandes Concern Beheer, Coca Cola Vice President voor de Caribische regio mr. Muhammed Abdullah en de president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi.

Coca Cola Caribbean

Muhammed Abdullah, Coca Cola Vice President voor de Caribische regio, sprak gisteravond de aanwezigen toe en benadrukte dat niet alleen de heropening van de productiefabriek, volledig uitgerust met de modernste apparatuur en technologie wordt gevierd.

“We hebben deze kans aangegrepen om niet alleen opnieuw op te bouwen, maar er ook sterker uit te komen, zodat we met trots dranken van de hoogste kwaliteit kunnen blijven aanbieden”, zei hij. Abdullah merkte op dat het portfolio van Fernandes Bottling aan de behoeften van de lokale consumenten voldoet, die al 85 jaar een voorkeurskeuze hebben voor de producten van de Fernandes Bottling Company. “Wij streven ernaar om leiding te geven met visie en een doel. We streven ernaar om ons doel van ‘Een wereld zonder afval’ te bereiken door middel van partnerschappen met lokale bondgenoten zoals SuReSur. Wij zetten ons in voor de economische empowerment van lokale gemeenschappen, vooral van degenen die deel uitmaken deel van onze toeleveringsketen. Daarom werken wij aan het versterken en ondersteunen van kleine bedrijven en supermarkten”, aldus Abdullah.

door Gladys Findlay

 

 

More
articles