Zorgen en kansen in de Surinaamse Beveiligingsindustrie: Regulering en Internationalisering op de agenda

In Suriname bloeit de particuliere beveiligingsindustrie, maar tevens de groeiende bezorgdheid over het gebrek aan regulering, en twijfelachtige praktijken onder deze bedrijven, zetten een schaduw over hun potentieel.

De minister van Justitie en Politie Z.E. Amoksi heeft inmiddels de conceptwet “Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties” gedeeld met de Vereniging van Particuliere Beveiligingsbedrijven in Suriname en andere stakeholders, zodat er hierop feedback kan worden gegeven in het kader van ordening van de Private Security Sector.

De vertegenwoordigers van de securitysector, hebben hierna een algemene meeting georganiseerd, waarbij alle belanghebbenden werden uitgenodigd om hun bijdrage te leveren op de concept wet. De reden hiervoor is geweest dat de wet breed gedragen moet worden door de sector. Transparant samenwerken met de sector, is uiteraard van belang om uiteindelijk het doel inhoudende sector te ordenenen, te kunnen bereiken.

Hoewel er zorgen zijn, blijven beveiligingsbedrijven cruciale diensten leveren aan grote bedrijven, instellingen en zelfs particulieren. Belangrijke services zijn electronische- en manbeveiliging die bijdragen aan een veiligere omgeving.

Een opvallende ontwikkeling is de focus op professionalisering binnen de sector. Sharon Schalkwijk van de “Safety & Security Academy Suriname (SSAS)” benadrukte het belang van de certificering van werknemers in de sector. SSAS streeft ernaar, haar opleidingen die veelal afgeleid zijn van reeds bestaande internationale kwalificatiedossiers, aan te passen naar Surinaamse maatstaven alsook naar het bevorderen van internationalisering door onder andere stages en werkbezoeken, te accommoderen.  In dit kader is er belangstelling getoond vanuit het Regionale Opleidingscentrum Amsterdam, die onlangs met een delegatie vertoefde op werkbezoek in Suriname. Zo werden mogelijkheden onderzocht binnen de samenwerking met SSAS voor het aanbieden van beveiligings-, aviation- en drone-opleidingen, naast het verstrekken van stageplekken aan ROC-studenten in Suriname.

Er zijn bezoeken afgelegd aan de Luchthaven Zorg en Hoop en EAG-Airport. Verder zijn er gesprekken gevoerd met diverse stakeholders, zoals een vertegenwoordiger van de CASAS, de voorzitter van het bestuur van de SNTA, het bestuur van de VPBS, de directeur van het Beroepsonderwijs, het managementteam van de Jap Luchthaven, het hoofd van SLO, het hoofd en de directeuren van het KPA. De delegatie is tot slot ook in de gesprek geweest met de Nederlandse Ambassade. De rode draad van de besprekingen was om beveiliging als beroep te professionaliseren en de opleidingen, continu te verbeteren. Echter, het gebrek aan regulering blijft een punt van zorg. Ondanks de waardevolle diensten die beveiligingsbedrijven leveren, is er behoefte aan duidelijke richtlijnen en toezicht om de integriteit en professionaliteit van de industrie te waarborgen.

Het is duidelijk dat de beveiligingsindustrie in Suriname zowel uitdagingen als kansen kent. Terwijl de sector blijft groeien en evolueren, is het essentieel, dat zowel de overheid als de industrie samenwerken om de veiligheid en professionaliteit te waarborgen, niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor de samenleving als geheel.

More
articles