Ontwikkelingen Conversie Unit

Ricardo Vreden, lid en plaatsvervangend voorzitter van de Conversie Unit, heeft tijdens een interview een update gegeven over de ontwikkelingen met betrekking tot de uitgifte van grondbeschikkingen in gevallen waar er grondconversie heeft plaatsgevonden. Het interview vond op dinsdag 19 maart plaats in de Conversie Unit aan het Kerkplein. Dagelijks dienen veel mensen aanvragen in voor de conversie van grondhuurpercelen naar eigendomspercelen. Het gaat om bijna 1000 aanvragen door natuurlijke personen en ongeveer 800 door rechtspersonen (zoals stichtingen en NV’s).  Uit deze aantallen zijn ongeveer 800 conversiebeschikkingen voor natuurlijke personen en ongeveer 750 voor rechtspersonen reeds afgegeven. De gronden waar het om gaat, hebben een totale waarde van SRD 29 miljoen. Op dit moment zijn er 300 conversieaktes opgemaakt en overgeschreven bij MI-Glis, wat de laatste stap van het converteringsproces betekent.

De Conversie Unit staat echter voor verschillende uitdagingen. Het langdurige proces van het verkrijgen van een perceelsID is het gevolg van de grote hoeveelheid uitgegeven percelen in grondhuur. Volgens de GLIS-directeur zijn er ongeveer veertigduizend percelen uitgegeven in grondhuur, wat voor een drukte bij verschillende landmeters zorgt. Bovendien ontstaat er ook een drukte bij de landmeter van MI-Glis zelf, omdat hij de enige is die de kaarten mag verifiëren. Er is sinds kort een nieuwe landmeter bij het MI-Glis, nadat de vorige met pensioen ging. “Wij hebben nu wel opgemerkt dat met de komst van de nieuwe landmeter, de heer Vola, het verifiëren van de kaarten toch wel iets sneller gaat, want we krijgen minder klachten ten aanzien van  de perceelsID’s. Een andere uitdaging is dat het grondhuurrecht van sommige mensen vervalt voordat  hun aanvraag aan de beurt is, vanwege de wachttijd.

De bewindsman verwacht dat het de komende periode nog drukker zal worden, vooral als hij kijkt naar maandag 18 maart: binnen twee uren zijn er toen ongeveer 60 mensen geweest voor het converteren. Om de drukte aan te kunnen, worden er voorbereidingen getroffen om doorgeefluiken in de districten op te zetten, zodat bewoners hun stukken kunnen indienen die vervolgens naar Paramaribo worden doorgestuurd voor accordering. Tot slot roept de directeur iedereen op om te converteren, aangezien de waarde van het eigendom met zeker 20 procent is gestegen en het belangrijk is dat men uiteindelijk verlost raakt van de voorwaarden verbonden aan grondhuur of erfpacht.

More
articles