Tsang levert kritiek op wijziging Milieu Raamwet:

‘Toekennen nieuwe taken en bevoegdheden mogen geen regeringsaangelegenheid zijn’

Stephen Tsang (NDP) heeft gisteren bij de behandeling van de wijziging van de Milieu Raamwet kritische kanttekeningen geplaatst bij de wet. Tsang stond vooral stil bij de taken en bevoegdheden van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), waaronder de NMA zal vallen, zei bij de vorige behandeling van de wet dat er geen sprake is van onbehoorlijk bestuur, omdat de taken en bevoegdheden bij wet moeten worden vastgelegd. Tsang wilde weten waarom de minister ruimte laat voor de minister van ROM om nieuwe taken en bevoegdheden van de NMA vast te kunnen stellen middels staatsbesluit, als er geen sprake is van onbehoorlijk bestuur. Hij merkte ook op dat de minister bij staatsbesluit nieuwe taken en bevoegdheden kan maken en dat dit degelijk onbehoorlijk bestuur is.

Tsang voerde verder aan dat het toekennen van nieuwe taken en bevoegdheden geen aangelegenheid mag zijn van de regering. ‘’Als er nieuwe taken en bevoegdheden moeten komen dan moet de regering terugkomen bij DNA. We moeten ophouden met dit soort delegatiebepalingen in de wet op te nemen. Er is een scheiding der machten en ik vraag dat we het respecteren; delegatiebepalingen zijn en blijven onbehoorlijk bestuur‘’, zei Tsang. De NDP-parlementariër reageerde ook op de opmerking van de minister dat er een eenduidig milieubeleid moet zijn. Hij gaf aan dat dit de reden is waarom de NMA niet moet vallen onder het ministerie van ROM.

De parlementariër vroeg in hoeverre de minister van ROM de ministers van andere ministeries gaat aanspreken over zaken die ons milieu kunnen beïnvloeden. ‘’Dat gaat niet kunnen, want de minister zegt zelf dat hij niet komt aan het beleid van andere ministeries of hun adviezen. Maar dat is juist wat zou moeten gebeuren als je serieus het milieu wilt beschermen. Anders gaat het grote geld bepalen en dat gaat altijd ten koste van het milieu‘’ stelde Tsang. Om deze reden vindt hij dat het milieubeleid onder een onafhankelijk instituut moet zijn en ook niet beïnvloed moet worden door de politiek.

De minister zei dat de redenen of voorwaarden waarbij iemand geen lid meer is van het bestuur uitgebreid kunnen worden. Tsang is van mening dat dit moet, omdat zoals het er nu staat, een persoon slechts lid af kan zijn als hij of zij de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt. ‘’Zelfs als die persoon zelf niet meer lid wilt zijn, kan dat niet volgens de wet. Ik zie dat het in het amendement is uitgebreid, maar ik mis de meest voor de hand liggende zaken als: bij overlijden, of op eigen verzoek. Dit soort zaken zijn in meerdere wetten ook helemaal uitgezocht. Ik vraag dat er een beetje meer moeite in wordt gestopt om het correct over te nemen‘’, zei Tsang. Hij was het ook niet eens dat het milieufonds door een rechtspersoon beheerd kan worden. De parlementariër vroeg of de staat een publieke miljoenenfonds gaat hangen onder een private stichting, waar er afhankelijk van hun statuten, geen mogelijkheid is om transparantie of verantwoording af te dwingen.

Het kan volgens Tsang nooit de bedoeling zijn dat gelden van de staat worden ondergebracht in beheer bij een non transparante private rechtspersoon. ‘’Dit is wederom een heel goed voorbeeld van het corruptie faciliterend beleid.‘’ In de wet worden er nieuwe milieubelastingen geïntroduceerd waarvan de vorm en hoogte en andere details niet bekend zijn. Tsang wilde meer duidelijkheid hierover en zei dat voor iedere nieuwe belasting de regering naar DNA moet komen voor goedkeuring. Hij gaf aan dat hij niet tegen een milieutax of een verwijderingsbijdrage is, maar dat de beperkingen waarbinnen dat mag worden geheven, en de hoogte ervan duidelijk opgenomen moeten worden in een wet. Tsang is ook van mening dat de boetegelden die geïnd worden door de NMA naar de staat moeten en niet naar de NMA. ‘’U bent bezig een heilig huisje te creëren. Laat de boetegelden naar de staat komen en dan mag de NMA een begroting jaarlijks indienen in het kader van transparantie en behoorlijk bestuur‘’, aldus Tsang.

More
articles