Naar verluidt worden huurprijzen door verhuurders wegens de gestegen energieprijzen opnieuw bekeken en in veel gevallen verhoogd. “Argumenten van de regering dat Suriname een van de laagste kostprijzen voor de opwekking van stroom in de regio heeft, vindt men niet valide. Dat de kostprijs laag is komt vanwege de opoffering die de samenleving heeft gedaan om een hydrodam te bezitten, stelt Gregory Rusland van de NPS. De Ware Tijd meldt dat verschillende partijen, waaronder ondernemersorganisatie Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) en de Vakcentrale C-47, zich verzetten tegen het besluit van de regering om de subsidie op elektriciteit af te bouwen. De Asfa is van mening dat de voorgestelde tariefaanpassing, die zou leiden tot een verhoging van 250 procent voor producenten, onredelijk is en de productiesector, zou kunnen schaden. De organisatie stelt dat de fundamenten van de energiesector moeten worden aangepakt nog voor tariefaanpassingen worden doorgevoerd. Ze maakt zich zorgen over de negatieve impact van hoge energietarieven op het concurrentievermogen van Surinaamse producenten en het mogelijke verlies van banen en investeerders. Ook de voorzitter van de Commissie Energietarieven, Dayanand Dwarka, is het niet eens met de aanpak van de regering, en stelt een tariefcorrectie voor op basis van de wisselkoers.
Tevens maakt Rusland van de NPS zich ook zorgen over de uitvoering van sociale programma’s en stelt voor om subsidies rechtstreeks aan de getroffen burgers te geven via hun elektriciteitsrekening.
“Er zullen overgangsmaatregelen moeten worden genomen om de zuivere kostprijs in rekening te brengen, exclusief de gassubsidie van Ogane” aldus tegenstanders van de stroomverhogingen.