De bewoners in het binnenland zijn zeer verontrust omdat door de droogte van de afgelopen weken, er nauwelijks nog iets te eten is en het water uit de rivier verder is gedaald en op sommige plaatsen er niet meer gevaren kan worden. Het transporteren van voedsel door middel van een vliegverbinding kost hen veel te veel. Ook is het volgens de bewoners niet mogelijk elk dorp te bereiken met het vliegtuig.
Ook hoofdkapitein John Lesina slaat in gesprek met Suriname Herald alarm over de voedselschaarste die er heerst in het binnenland, met name in de inheemse dorpen. Door de aanhoudende droogte zijn de landbouwgewassen van de dorpelingen verdord en afgestorven. Als gevolg hiervan hebben de bewoners geen oogst. Volgens de kapitein hebben de bewoners nu slechts vlees over, omdat ze zelf jagen. Echter is van de gewassen die zij hebben gepland niets over, die zijn verdord. “Ik ben naar de dorpen geweest en heb zelf gezien wat er speelt. De situatie is ernstig en de mensen kunnen zelfs geen rijst meer kopen. Een zak rijst kost in het binnenland nu SRD 2500 en dat kunnen ze niet opbrengen. Kookgas kost per fles SRD 1100. Het enige wat ze te eten hebben, is vlees, omdat ze zelf jagen, maar verder hebben ze niets”, zegt Lesina.
Vanwege de regering zijn er nog geen concrete stappen genomen om de samenleving in het binnenland, tegemoet te komen. Hoelang de droogte nog zal aanhouden, is ook niet bekend. Eerder vertrokken de leerkrachten massaal uit het gebied vanwege de droogte en het gebrek aan water.