Veehouders willen dat uitgegeven deel Stalweide blok 3 weer in boezem van de staat komt

Stalweide blok 3 in de Nanipolder in Nickerie

Veehouders die hun runderen hebben in de Stalweide blok 3 in de Nanipolder in Nickerie, eisen dat minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) met ontslag wordt gestuurd en dat de bijkans 200 ha grond, welke deel uitmaakt van de stalweide, terugkomt in de boezem van de staat. Dit hebben de veehouders kenbaar gemaakt in een petitie welke gericht is aan minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en donderdagmorgen aan districtscommissaris Senrita Gobardhan is overhandigd.

Enkele maanden geleden is het terrein op dubieuze wijze  toegewezen aan de stichting Rachie Rijstindustrie, wat veel stof heeft doen opwaaien bij de veehouders die hun runderen in de weide hebben. Ook in De Nationale Assemblee zijn er vragen gesteld over de uitgifte van het terrein. Na de commotie die er werd gemaakt, heeft president Chandrikapersad Santokhi de toewijzing aan de stichting aangehouden. De begunstigde maakte een rechtszaak aanhangig welke in zijn voordeel is beslecht. Volgens de veeboeren wordt er sinds 1930 actief vee gehouden in voornoemde weide en herbergt de weide op dit moment meer dan 2000 koeien. De veehouders zeggen zich nu machteloos te voelen omdat zij niet weten waar zij met hun vee terecht moeten.  “Met het uitgeven van de 198,27 hectare is niet alleen het bestaansrecht van de veehouders die hun runderen in de stalweide hebben in gevaar gekomen, maar ook de veeteeltsector wordt de grond ingeboord. De veehouders stellen dat er herhaaldelijk vernielingen worden aangericht aan de poort  en dat de duikers die zorgen voor de watervoorziening in de weide worden afgesloten.

De petitie is donderdagmorgen na te zijn voorgelezen door een belanghebbende, overhandigd aan districtscommissaris Senrita Gobardhan. Gobardhan zei, na de petitie in ontvangst te hebben genomen, dat de begunstigde van het perceel in kwestie nog geen enkel stuk bij het commissariaat heeft ingediend. Het kan volgens de dc nooit zo zijn dat er stukken op sociale media gedeeld worden waarvan de overheid geen kennis draagt. Gobardhan verwijst daarmee naar het rechterlijk vonnis in deze zaak dat in het voordeel van de begunstigde is gevallen.

President Chandrikapersad Santokhi had in deze spraakmakende zaak de gronduitgifte aan stichting Rachie Rijstindustrie laten aanhouden. Er werd een rechtszaak aangespannen die beslecht is in het voordeel van de stichting en de begunstigde die al bezig was om beheersdaden uit te voeren, pakte deze na het vonnis weer op. Gobardhan benadrukt dat zij geen enkel officieel stuk onder ogen heeft gehad en dat de begunstigde op basis daarvan is aangemaand  dat hij zich niet op het terrein mag begeven.

“Gobardhan verzekerde de veeboeren dat dit niet zo gelaten zal worden, want het mag volgens haar niet zo zijn dat de  ongeveer 2000 koeien en de veehouders in zulke grote problemen geraken. Opvallend bij de indiening van de petitie was de aanwezigheid van de vier assembleeleden van de VHP in Nickerie.

More
articles