Gisteren werd er tijdens een Assemblee van de Arbeid door de vakcentrale C-47 met bevriende vakbonden van gedachten gewisseld over de aankomende verhoging van de elektriciteitstarieven. De ondernemer Robert Ameerali, lid van de EBS-tarievencommissie, vertelde in zijn presentatie, hoe de energieprijzen omlaag zouden kunnen. Volgens Ameerali heeft de regering niet geluisterd naar de adviezen van de commissie bij het vaststellen van de nieuwe stroomtarieven, wat heeft geleid tot veel ontevredenheid en kritiek in de samenleving.
De EBS hebben aangegeven dat op basis van hun calculaties, de kostprijs vastgesteld is rond de SRD 4,87 per kilowattuur. De Technische Commissie van de EBS is van mening dat het werkelijke tarief met SRD 1 omlaag kan. Dat houdt in dat alle oneigenlijke kosten uit de opbouw van de kostprijs, gehaald zouden moeten worden.
Ameerali wees op de cijfers en zei dat ook al zou men proberen te bezuinigen op elektriciteit door alles thuis uit te schakelen, men toch meer geld zal uitgeven aan de supermarkt. De verhoogde tarieven zullen uiteindelijk toch worden doorberekend aan de consument. Ondertussen introduceert minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een nieuwe subsidie van maximaal SRD 400 voor mensen die minder dan 900 kilowattuur per maand verbruiken en voor mensen onder de 400 KWu is de subsidie SRD 300. Dat is volgens Ameerali ‘pur bruku, wer’ bruku’.
Ameerali merkte ook op dat de regering onjuiste informatie verspreidt. Op de begroting van de staat voor 2023 is te zien dat de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, beweert dat hij het afgelopen jaar SRD 4,3 miljard heeft uitgegeven aan subsidie aan de EBS, terwijl dit in werkelijkheid SRD 3,2 miljard was. “Er is vervolgens aan de minister gevraagd de specificatie van de SRD 4.3 miljard te presenteren aan de deskundigen, want wat de minister niet verteld, is dat hij open staat voor SRD 600 miljoen aan rekeningen, waarbij hij verantwoordelijk is bij de EBS”, aldus Ameerali. Grote bedrijven en instanties zijn er nog met openstaande rekeningen. Ameerali vroeg zich retorisch af, wie deze bedrijven subsidieert. De tarievencommissie is niet tegen de verhoging en is wel voorstander van aanpassing, alleen is de vraag volgens Ameerali: hoe zal de subsidie worden betaald? ‘’Die zal via de handel (kruissubsidie) worden betaald’’, benadrukte hij. Ook klopt de informatie niet dat Surinamers gemiddeld USD 0,04 per kilowattuur betalen; zij betalen gemiddeld USD 0,053.
Onder andere werd aangehaald de prijs waarvoor Staatsolie energie verkoopt aan de EBS en de toekomstige uitbreidingsinvesteringen, die worden meegenomen in de kostprijs. De essentie is dat burgers betalen voor de ineffciënties. Dit is vastgesteld in een rapport van de commissie. “De regering had een probleem voor het opwekvermogen, omdat het geld er niet was om te investeren in vermogen. Er zijn wat grote bedrijven die energie nodig hebben en er is aan de regering toen een voorstel gedaan het geld op te halen, want nu betaalt de kleine man voor de investeringen die worden gepleegd voor de mensen die nu stroom moeten krijgen en dat kan zo niet doorgaan. Dat de regering voor de fase 1 gebruikers subsidieert, is wel geen probleem”, aldus Ameerali.
Er is sprake van een stroomcrisis en op Paranam is er een bedrijf, dat een vermogen van 10 megawatt nodig heeft. ‘’Dat behelst een investering van totaal USD 18 miljoen, dat bedrag komt naar het schijnt ook in het tarief van de ‘kleine man’’’, zegt Ameerali.
De regering is nog steeds aan het sleutelen aan het definitieve tarief en weet dat het voorgestelde tarief te hoog is. Hij is van mening dat dit opgelost kan worden door te praten, maar vindt het ook onbegrijpelijk, dat nu reeds subsidie wordt toegekend aan bijna 117.000 verbruikers