Grote brand Wageningen door extreme droogte of onvoorzichtigheid bij het verbranden van vuil

Er wordt hard gewerkt aan het onder controle krijgen van een brand die veel rook veroorzaakt in het moerasgebied van Wageningen in het district Nickerie. De brandweer van ons land werkt samen met verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR), het Nationaal Leger en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, maar ook met de hulp van burgers, waaronder rijstboeren, om de situatie onder controle te krijgen. De brand, die mogelijk is veroorzaakt door extreme droogte of onzorgvuldig verbranden van vuil, is voorlopig onder redelijke controle, maar de aanhoudende hitte heeft het moeras opgedroogd en heeft een dikke laag humus die erg brandbaar is.

Hulpbrandweercommandant Olton Pinas benadrukte hoe belangrijk het is dat de gemeenschap niet bijdraagt aan dergelijke situaties van het veroorzaken van brand. De situatie is momenteel onder controle, met een aanzienlijke vermindering van rook. Hierdoor kunnen scholen in het gebied, die eerder gesloten waren vanwege rookoverlast, nu weer bezocht worden. Het Korps Brandweer Suriname is de belangrijkste organisatie die verantwoordelijk is voor het op professionele wijze verlenen van brandweerzorg aan de samenleving.

De brand werd voor het eerst waargenomen in de buurt van het Bombaykanaal en was na twee regenachtige dagen, gedeeltelijk geblust. Op 19 februari laaide het vuur echter weer op. Met behulp van graafmachines werden gebieden geïsoleerd om de verspreiding van het vuur te voorkomen en werd geblust. Door de droogte in het moeras en de dikke humuslaag, blijft het vuur intern echter smeulen, met veel rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer heeft bijvoorbeeld dit jaar al 30 keer gereageerd op woningbranden.

De rookvervuiling in Nickerie heeft geleid tot de sluiting van scholen in het gebied en heeft ademhalingsklachten veroorzaakt bij sommige mensen, die zich moesten laten behandelen door de dokter. De hoeveelheid rook is echter aanzienlijk afgenomen, waardoor de scholen weer open kunnen.

De inspanningen om de brand volledig te blussen zijn nog gaande, en het gebied zal in de gaten gehouden worden. De samenwerking tussen verschillende organisaties en de betrokkenheid van burgers, zijn cruciaal bij het aanpakken van dergelijke situaties. Het is belangrijk voor de gemeenschap waakzaam te blijven en acties te vermijden, die kunnen bijdragen aan brand.

More
articles