Global Money Week: ‘Protect your Money, Secure your Future’

Dit jaar zal tijdens de Global Money Week (GMW) bewustwording gecreëerd worden bij jongeren over het belang van veilig geldbeheer. Het thema van de GMW is dit jaar: ‘Protect your Money, Secure your Future’. De jongeren krijgen tools aangereikt over hoe zij op een verantwoorde manier kunnen gaan met hun persoonlijke financiën, voor nu en de toekomst. Daarnaast zullen de jongeren bewust worden gemaakt van potentiële risico’s in de financiële sector en hoe hun geld te beschermen. De risico’s zijn: financiële oplichting, fraude, zoals ‘phishing’, geldsmokkel, oplichting bij online winkelen en persoonlijke risico’s zoals identiteitsdiefstal. Vooral jongeren lopen de kans slachtoffer te worden van financiële fraude en oplichting, vanwege onvoldoende financiële geletterdheid en ervaring.  De Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank) organiseert dit jaar de GMW voor de tiende maal en wel in de week van 18 tot en met 24 maart 2024. De GMW is een jaarlijkse wereldwijde bewustmakingscampagne die geïnitieerd wordt door de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) die wereldwijd opereert, in samenwerking met het International Network on Financial Education (OECD/INFE)’.

Het doel met de GMW is om jongeren in de leeftijdsgroep van 6 tot en met 18 jaar te leren om verstandig met hun geld om te gaan. Zij leren ook hoe zij de opgedane kennis over kunnen dragen in hun eigen omgeving. De jongeren worden vroeg financieel bewust gemaakt door te werken aan hun kennisvergroting, vaardigheden, houding en gedrag, die allemaal nodig zijn om gezonde financiële beslissingen te kunnen nemen.

Het streven is om jongeren bewust te maken van de financiële producten en diensten die beschikbaar zijn en hoe deze op een verantwoorde manier te gebruiken. Dit komt zowel de consument als de financiële sector ten goede. Het is nodig dat eenieder in het financiële systeem wordt opgenomen, wat Financiële Inclusie wordt genoemd. Het doel van de Bank met Financiële Inclusie is dat elke burger toegang heeft tot minimaal een basisbankrekening.

Zonder bankrekening kun je geen inkomsten via de bank ontvangen, geen geld opnemen bij de geldautomaat, niet sparen op de bank, heb je geen pinpas om bij winkels te betalen en kun je ook geen gebruik maken van andere digitale betaalmogelijkheden. Kortom, zonder een bankrekening is het moeilijk aan het moderne betalingsverkeer deel te nemen. De Bank werkt nu met relevante partijen aan het formuleren van een Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie (NFIES).  De GMW als financiële educatie activiteit kan helpen dat jongeren, als zij eenmaal volwassen zijn, er alles aan zullen doen om in het financiële systeem te komen, omdat zij bewust zijn van de voordelen. Het publiek kan alle informatie over de GMW vernemen op de website van de Bank, www.cbvs.sr en de sociale mediakanalen Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube.

De Bank zal gedurende deze week financiële educatieactiviteiten uitvoeren voor kinderen en jongeren.

Activiteiten voor de leeftijdsgroep 15 tot en met 18 jaar:

Financiële Educatie Speurtocht worden gehouden; hiervoor kunnen geïnteresseerden zich vooraf aanmelden. De start is op maandag 18 maart, het einde op vrijdag 22 maart 2024. Financiële Educatie Gedichtenwedstrijd: één van de criteria is dat de titel en inhoud van het gedicht gerelateerd moeten zijn aan het thema van de GMW 2024. De jongeren worden ook opgeroepen hun gedicht te plaatsen op hun sociale mediapagina en de hashtags #CBvS en  #GMW2024 te gebruiken. De uiterlijke inleverdatum is zondag 24 maart 2024 via het emailadres GMW@cbvs.sr

Online Financiële Educatie Videofestival: dit betreft een interactieve activiteit waarbij er informatieve en boeiende video’s worden geproduceerd en gepost door de Bank. Daarnaast worden de jongeren ook opgeroepen om een eigen video te produceren en deze te plaatsen op hun eigen sociale mediapagina en de hashtags #CBvS en #GMW2024 te gebruiken. De uiterlijke inleverdatum is zondag 24 maart 2024 via het emailadres GMW@cbvs.sr

Leeftijdscategorie 10 tot en met 14 jaar

Expositie in het Numismatisch Museum van de Bank; financiële handelingen van toen en nu zullen te zien zijn van maandag 18 maart tot en met vrijdag 22 maart 2024. Scholen zijn in de gelegenheid om zich op te geven voor een rondleiding.

Online sketches over Ondernemerschap, Spaarmethodes en hoe een Spaarplan te maken zullen in de week van maandag 18 maart tot en met vrijdag 22 maart 2024 vertoond worden via de sociale mediakanalen van de Bank.

Cursus Budgetteren zal van maandag 18 maart tot en met vrijdag 22 maart 2024 worden verzorgd aan scholieren van GLO- en VOJ-scholen met de bedoeling dat de opgedane kennis wordt overgedragen aan hun leeftijdsgenoten. Hiervoor zijn er reeds scholen benaderd.

Leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar

Voor deze leeftijdscategorie zal een Spaarpottencompetitie gehouden worden, waarbij van de kinderen verwacht wordt dat zij hun eigen spaarpot creëren, het liefst van wegwerpmateriaal. Het doel is de kinderen tot creativiteit aan te zetten en hen bewust te maken van het milieu, daarnaast leren zij hun zakgeld te sparen. De gemaakte spaarpotten kunnen tot uiterlijk donderdag 28 maart 2024 om 14.00 uur bij de Receptie van de Centrale Bank van Suriname, Waterkant # 20 ingeleverd worden.

Op de Sociale Mediapagina’s van de Bank (Facebook, Instagram, YouTube) en op de CBvS website staan de criteria waaraan de deelnemers aan de verschillende activiteiten moeten voldoen, alsook de datum van inlevering en de te winnen prijzen. Verder zullen de activiteiten tijdens de GMW dagelijks te volgen zijn via onze sociale mediapagina en website.

More
articles