‘Centrale Bank staat midden in de gemeenschap’

President Chandrikapersad Santokhi heeft op woensdag 13 maart, Ricky Soedamah benoemd tot directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC) bij de moederbank geïnstalleerd.

De nieuwe RvC, ingesteld conform de nieuwe Centrale Bankwet van 2022, bestaat uit Dharmradj Parohi, Eric Feller, Tulsa Plein, Stanley Mathura, Daniel Lachmon, Fidesha Djemesi en Robbie Poetisie. Dit is een mix van oude en nieuwe leden. De termijn van de laatste RvC liep af in oktober 2023 en was verlengd met vier maanden, maar die verlenging is inmiddels voorbij, waardoor de president tot de benoeming van een nieuwe RvC is overgegaan, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Santokhi benadrukte de onafhankelijke positie van de CBvS op basis van de nieuwe Bankwet, die de rol van de CBvS als hoedster van de economie versterkt. Deze onafhankelijkheid houdt, in dat de regering geen commissarissen meer voordraagt en ook geen regeringscommissaris meer benoemt. “De voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter worden voortaan binnen de RvC zelf beslist”, aldus Santokhi. Over de invulling van de functie van directeur Bankbedrijf verklaarde het staatshoofd, dat de topstructuur van de Centrale Bank nu compleet is.

Volgens Santokhi staat de Centrale Bank midden in de gemeenschap en behartigt zij de belangen van het volk. Hij benadrukte dat een slecht functionerende Centrale Bank niet goed is voor het land, terwijl een goede Centrale Bank een zegen is. Het land heeft zowel slechte als goede ervaringen gehad. De belangrijkste taak van een Centrale Bank is om stabiliteit en een lage inflatie te waarborgen. “Een goed functionerende Centrale Bank zal leiden tot stabiliteit, een lage inflatie, economische groei en welvaart. Het vormt de basis voor vooruitgang”, aldus Santokhi.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning noemde de RvC een goede mix van oudere leden met kennis en ervaring en nieuwe leden met hun eigen expertise. Hij benadrukte dat de selectie van de leden zeer zorgvuldig is verlopen en wenste hen veel succes. Governor Maurice Roemer van de CBvS merkte op dat met de benoeming van de RvC de moederbank de ingeslagen koers verder kan voortzetten. Hij benadrukte dat de directie samen met de RvC zich moet inspannen om het mandaat van de bank uit te voeren, namelijk het garanderen van prijsstabiliteit, financiële stabiliteit en een efficiënt betalingsverkeer.

More
articles