Internationaal gezochte drugshandelaar loopt vrij rond in Suriname

(foto: Ivan Summerville)

Neemt vicepresident drugsdealer in bescherming?

De Surinaamse drugshandelaar B.B blijft ondanks zijn vermeende banden met vicepresident Ronnie Brunswijk maandenlang op vrije voeten, zoals onlangs onthuld door InSight Crime. Dit toont aan, dat hij erin slaagt om buiten de radar van de Surinaamse justitiële autoriteiten te blijven, ondanks zijn groeiend internationaal crimineel profiel. Ofschoon InSight Crime in augustus 2020 onthulde dat vicepresident Brunswijk mogelijk betrokken was bij een drugsvangst in verband met B., hebben de Surinaamse autoriteiten geen enkel onderzoek naar de drugshandelaar aangekondigd. Surinaamse ingewijde functionarissen hebben onlangs bevestigd dat B. nog steeds actief is in de drugshandel in Suriname.

De autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Suriname (KPS), hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar van InSight Crime over de zaak. B. zelf, die geen openbare of online aanwezigheid heeft, kon niet worden bereikt. De voormalige advocaat die hem vertegenwoordigde, heeft evenmin gereageerd op vragen.

Suriname fungeert al decennialang als een belangrijke corridor voor de drugshandel naar Europa en andere delen van de wereld. Recentelijk werden grote hoeveelheden cocaïne in beslag genomen, zowel in Suriname als in het buitenland, wat de omvang van de drugshandel in het land benadrukt.

B.B, volgens InSight Crime een belangrijke speler in de drugshandel, is al tientallen jaren actief in deze branche. Ondanks zijn veroordeling voor drugshandel in Brazilië, het feit dat hij op de Interpol Red Notice-lijst staat en zijn betrokkenheid bij verschillende internationale drugshandeloperaties, is hij erin geslaagd aan de Surinaamse wetshandhaving te ontsnappen. Zijn vermogen om te ontkomen aan gerechtigheid lijkt te worden ondersteund door zijn invloed en contacten binnen de Surinaamse regering.

B.B’s banden met de drugshandel gaan volgens InSight Crime terug tot de jaren negentig, toen hij werkte onder de Nederlands-Surinaamse cocaïnehandelaar Piet Wortel. Hij werd kort onderzocht door de Surinaamse autoriteiten, maar wist aan vervolging te ontkomen. Sindsdien heeft hij zijn drugshandelactiviteiten voortgezet, ondanks veroordelingen en onderzoeken in Brazilië en andere landen.

Het feit dat B. nog steeds vrij rondloopt, ondanks zijn bekende betrokkenheid bij de drugshandel en zijn vermeende banden met hooggeplaatste politieke figuren, onderstreept volgens InSight Crime de diepgewortelde corruptie en straffeloosheid in Suriname. “Het gebrek aan actie tegen B. en andere machtige criminele spelers voedt de publieke ontevredenheid en ondermijnt het vertrouwen in de regering en de wetshandhaving”, aldus InSight Crime.

Bron: https://insightcrime.org/news/surinamese-cocaine-trafficker-endlessly-evading-justice/

More
articles