Olie-export Guyana krijgt concurrentie van nieuwe Canadese pijpleiding

Nu het uitbreidingsproject voor de Canadese Trans Mountain-pijpleiding zijn voltooiing nadert, waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2024, voorspelt een analist van S&P Global Commodity Insights, een verschuiving in de dynamiek van de import van ruwe olie naar de westkust van de VS. Dit duidt op een verhoogde concurrentieomgeving voor olie, zoals die uit Guyana komt.

Beth Brown, Associate Editorial Director voor Amerikaanse ruwe prijsbeoordelingen bij S&P Global Commodity Insights, besprak de impact die de uitbreiding van Trans Mountain op de markt zal hebben tijdens een podcast. LatAm schudt het zware zure oliedek in Amerika. Het uitbreidingsproject, dat tot doel heeft de capaciteit van de Canadese pijpleiding te verdrievoudigen tot 890.000 vaten per dag, zal de Canadese exportmogelijkheden voor ruwe olie transformeren.

Brown zei dat volgens haar eenieder in zowel West-Canada, de Amerikaanse westkust als Latijns-Amerika, probeert te achterhalen, waar die vaten terecht zullen komen, omdat de Amerikaanse westkust op dit moment erg gediversifieerd is. ‘’Dat is reden voor import uit het Atlantische bekken, uit Zuid-Amerika en uit Azië”, aldus Brown.

Ze merkte op dat de toegenomen exportcapaciteit voor Canadese zware zure ruwe olie de gevestigde handelspatronen op de proef zou kunnen stellen, zelfs voor lichtere soorten zoals die van Guyana, waarvan sommige aan de westkust van de VS zijn beland. De marktdynamiek suggereert dat andere producenten op de uitdaging kunnen reageren door hun prijsstrategieën aan te passen om hun marktaandeel te behouden.

Brown: “We zagen vorige week nog een handel in het Platts Market on Close-proces voor Liza-ruwe olie uit Guyana. Die transactie vond plaats op Dated Brent minus 1,60 wat iets lager was dan de vorige niveaus. We horen nu al mensen zeggen dat dit komt door een deel van de onzekerheid rond de aankoop van ruwe olie aan de westkust uit Guyana.”

Brown gelooft dat de Oriente-vaten uit Ecuador waarschijnlijk de eerste zullen zijn die uit de markten aan de Amerikaanse westkust zullen worden geprijsd, uit een pool van producenten waaronder Brazilië en Guyana.

De ruwe productie van Guyana zal dit decennium blijven stijgen, waarbij de huidige niveaus van iets meer dan 600.000 b/d naar verwachting tegen 2027 zullen verdubbelen.

More
articles