Kleine winkeliers staan momenteel voor grote uitdagingen, vooral door de verhoging van de energietarieven. Gretl Wolfram, voorzitster van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), uitte via een lokaal medium haar bezorgdheid over de negatieve impact, die de verhoogde stroomrekeningen zal hebben op winkeliers en hun bedrijven. Wolfram bekritiseerde de regering voor het niet betrekken van de WOVS bij de discussies over de verhoging van de energietarieven en benadrukte het belang van het in overweging nemen van de mening van degenen die direct worden getroffen door het beleid. Ze waarschuwde dat het besluit van de regering, om niet te luisteren naar de zorgen van een grote groep, negatieve gevolgen kan hebben voor de economie van het land en zijn burgers.
“Winkeliers hebben het al moeilijk om het hoofd boven water te houden en worstelen met hoge kosten van nutsvoorzieningen, arbeidskosten en huurkosten, die veelal in buitenlandse valuta worden betaald”, aldus Wolfram. Volgens haar zullen nog veel meer winkels sluiten, “wat zal leiden tot een stijging van de werkloosheid”.
Darwesh Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers (VVW), wil de situatie nog even aankijken, alvorens uit te komen met een verklaring. Deze week zal hij met zijn leden praten over de stroomverhogingen, die zeker gaan doorwerken op de koeling die nodig is voor kip, vlees, vis en melk. Ook is te verwachten dat men daardoor meer zal betalen voor goederen in de winkel.
Naar verluidt heeft Rishma Kuldipsingh, minister van Handel en Industrie, winkeliers gewaarschuwd geen prijsopdrijving op de markt te veroorzaken als gevolg van een onderlinge afspraak met de winkeliers. Eerder bij de aangekondigde tariefsaanpassing van brandstof, sprak Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), toen de verwachting uit, dat slechts minimaal de prijzen van goederen in de winkel, zouden toenemen. Echter, na verloop van tijd is gebleken dat die verhogingen toch ertoe hebben geleid, dat het verhogen van de prijs van brandstof de financiële druk op de samenleving heeft verhoogd. Momenteel maakt de aangekondigde verhoging van stroom, de winkeliers onzeker. Zij vragen zich af, of zij de verhoging kunnen dragen. Volgens Hasnoe was er toen geen sprake van een prijsverhoging, omdat de prijzen van goederen meer gebaseerd waren op de prijs van diesel. Hij maakte duidelijk dat leveranciers meer diesel en niet zozeer gasoline gebruiken. Echter wilde hij toen niet doorgeven hoezeer de prijs voor benzine omhoog zou gaan. Hasnoe was van mening dat het niet de taak was van zijn organisatie (VSW) om dat bekend te maken en schoof die verantwoordelijkheid door naar de minister van Handel, Industrie en Toerisme.