De impact van de Suriname Major League op het Surinaamse voetbal

Na de derde competitiewedstrijd van de Suriname Major League (SML) tussen SV Transvaal en Leo Victor, op vrijdag 8 maart jl, waarbij  Transvaal als winnaar met 1-0 uit de bus kwam heeft de redactie van Dagblad De West gesproken  met de trainers van enkele prominente teams, waaronder Roberto Gödeken van SV Robinhood, Ricardo Oehlers van de Politie Voetbal Vereniging (PVV) en Raymond Mannen van SV Transvaal. De trainers deelden hun inzichten over de impact van de SML op de reputatie van het Surinaamse voetbal, zowel regionaal als internationaal. Ook werd besproken hoe belangrijk de steun van de Surinaamse samenleving is en hoe de competitie zich naar verwachting in de komende jaren zal ontwikkelen.

Oehlers benadrukte dat de SML een positieve invloed heeft op het Surinaamse voetbal, dat voorheen achterliep. Oehlers stelde vast dat Suriname nu op een goed niveau staat, waarbij veel landen in de regio uitkijken naar de ontwikkelingen in het Surinaamse voetbal.

“Het Surinaamse voetbal staat nu op een goede plek regionaal en internationaal, omdat heel veel landen nu uitkijken naar wat hier gebeurt,” aldus Oehlers. Hij merkte op dat spelers nu beter gemotiveerd zijn, omdat ze in een professionele competitie spelen.

Oehlers dringt er bij de SML, de voetbalverenigingen en de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) op aan om meer te investeren in de promotie van de SML, om zo meer publiek naar de stadions te trekken. Hij gelooft dat het verhogen van het niveau van het voetbal zal helpen om meer publiek aan te trekken. “Het krijgen van meer publiek in het stadion zal lukken als het voetballen op een hoger niveau gebracht wordt,” aldus Oehlers.

Gödeken deelde zijn visie dat goede communicatie met spelers, trainers en medewerkers van cruciaal belang is bij de start van de SML. Hij waarschuwde echter dat spelers niet moeten verwachten dat er veel geld te verdienen valt, omdat het een professionele league is. “En dat heel veel dingen goed zullen gaan, terwijl dat niet het geval is,” aldus Gödeken. Hij gelooft dat de SML exposure zal krijgen op internationaal niveau, wat gunstig is voor het Surinaamse voetbal. Hij benadrukte ook het belang van steun van de Surinaamse samenleving en het bedrijfsleven. Hij sprak de hoop uit dat de SML meer sponsoren zal aantrekken en volledige ondersteuning zal krijgen van de overheid.

Mannen was positief over de impact van de SML op de reputatie van het Surinaamse voetbal, zowel regionaal als internationaal. Verder zei Mannen dat de ondersteuning van de samenleving een belangrijke rol speelt. “Het voetbal leeft al jaren, het is misschien niet te zien in de stadions, maar als je praat over voetbal, praat iedereen mee, dat kan alleen groeien door de deuren makkelijk te openen, meer supporters te krijgen bij de wedstrijden,” aldus Mannen. Hij gelooft dat de eerste stap is gezet en dat alle betrokkenen, inclusief spelers, clubs, trainers, scheidsrechters en bonden, stappen moeten zetten om aan professionele vereisten te voldoen.

“Als alle factoren ook sponsoren, als iedereen van het totaal plaatje stappen, gaat maken dan is het allemaal positief voor de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal, oftewel de Surinaamse Major League,” aldus Mannen.Met optimisme en ambitie kijken de clubs uit naar een succesvolle toekomst voor de Surinaamse Major League.

More
articles