C-47 komt binnenkort met standpunt verhoging energietarieven

Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, heeft in het radioprogramma ABC Aktueel onthuld, dat C-47 en bevriende vakbonden donderdag bijeen zullen komen, om een standpunt in te nemen over de verhoogde energietarieven van wel 61 procent. Ook de onderbouwing van dat standpunt zal worden gedeeld met de leden.  Dit zal gebeuren in het hoofdkwartier van C-47. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, deelde eerder op een persconferentie mee, hoe de regering de samenleving tegemoet denkt te komen en dat er met de vakbeweging gesproken zal worden over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Sociale organisaties kunnen 50 procent korting op de stroomrekening krijgen, als ze bij de Energie Autoriteit Suriname geregistreerd staan als ‘kwetsbare afnemers’. Kleine tot middelgrote bedrijven zouden gecompenseerd kunnen worden via fiscale voorzieningen, via de Belastingdienst. Er zal strikte controle gelden op de commerciële afnemers die de verhoogde stroomkosten op de consumenten willen afwentelen, zodat er geen ongebreidelde prijsverhogingen zullen plaatsvinden.

Door het verhogen van de stroomtarieven, wil de staat de subsidie aan de energiesector van SRD 4.5 miljard per jaar, terugbrengen naar 2.4 miljard per jaar voor 2024. Dit doel wil de staat ultimo november 2024 gehaald hebben. De verhoging zal in fasen plaatsvinden. De eerste verhoging van 40 procent is al op 6 maart ingegaan. Om de twee maanden, tot en met november, zal er elke keer met 7 procent worden verhoogd.

De deskundigen Robert Ameerali en Edmund Neus zullen een presentatie houden over de impact van de verhoging die door de verbruikers uiteindelijk zal worden betaald. Op de vergadering zal ook besloten worden, hoe de reactie van de samenwerkende bonden op de maatregelen eruit zal zien. “Concrete zaken zijn aangegeven in het rapport van de Energietarieven Commissie, die moeten worden uitgevoerd en daar wordt ook concreet aangegeven, hoe die verspilling plaatsvindt waarbij er veel hogere kosten in rekening worden gebracht die dan worden opgenomen in het tarief. Maar door besluitvorming door partijen, kunnen de tarieven worden teruggedraaid en kan er op een goedkopere en efficiënte manier het stroomtarief worden bepaald”, aldus Berenstein.

More
articles