Bedrijven presenteren nieuwste ontwikkelingen op United Business Fair

Op de United Business Fair werden onlangs de nieuwste ontwikkelingen in Suriname op internationaal niveau gepresenteerd. Onder andere de ontwikkelingen in de olie- en gassector met veel aandacht voor local content. Geschat wordt dat 135 bedrijven deelgenomen hebben aan de United Business Fair.

Ontwikkelingen via de toerismesector vanuit zowel de private als publieke sector en kapitalisatie van carbon credit, waren onderdeel van de beurs. Er is ook gekeken naar de vooruitgang op het gebied van ‘Ease Doing Business’ en primeurs, zoals de introductie van de elektrische auto’s en brommers in Suriname. Er was ook ruime aandacht voor de kunstmatige intelligentie en hoe bedrijven daarvan profiteren. De aanwezige maatschappelijke organisaties op de beurs waren energie, toerisme, onroerend goed, transport, ICT, milieu, mode, culinair en onderwijs.

Een van de bedrijven dat deelnam aan de fair, was de Safety and Security Academy Suriname (SSAS), een educatief centrum dat kwaliteitsdiensten aanbiedt op het gebied van veiligheid, beveiliging en aanverwante aspecten. Het biedt toegevoegde waarde aan de Surinaamse gemeenschap. Sharon Schalkwijk van de SSAS, vertelde dat het bedrijf is opgericht in 2021 en intussen ook erkend is door het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Justitie en Politie. De SSAS heeft een nauwe samenwerking met het Korps Brandweer Suriname, het Korps Politie Suriname en enkele particuliere beveiligingsbedrijven. Volgens Schalkwijk wordt in haar bedrijf gewerkt met gecertificeerde Surinaamse instructeurs. Zo krijgt het bedrijf volgende week bezoek van vertegenwoordigers van een opleidingsinstantie in Nederland, namelijk het ROC Amsterdam die aviation trainingen en drone opleidingen zal verzorgen. SSAS is in de samenleving bekend als een instituut dat bedrijfshulpverleningstrainingen verzorgt en ook de opleiding voor buitengewoon agent van politie. Er komen binnenkort ook nieuwe opleidingen zoals HSEC en een mbo-opleiding in beveiligingstechnieken. Ook andere opleidingen worden aangeboden.

Ze reageert ook op de verruwende criminaliteit, en zegt dat haar personeel speciale trainingen krijgt om te kunnen optreden.

Echter als het bedrijf niet zelf kan voorzien in bepaalde behoeften die klanten hebben, wordt er gewerkt met verschillende buitenlandse bedrijven met gecertificeerde instructeurs en functie, maar ook met Nederlands instructeurs.

Suriname is actief bezig met het creëren van een gunstig klimaat voor investeringen en zijn economische groei. Op de United Business Fair werden de laatste ontwikkelingen in het land gepresenteerd, met name de olie- en gassector met een focus op local content. Daarnaast werden de ontwikkelingen op het gebied van toerisme, de kapitalisatie van koolstofkredieten, de vooruitgang in de ‘Ease of Doing Business’-ranglijst en de introductie van elektrische auto’s en bromfietsen besproken. Kunstmatige intelligentie en de toepassing ervan in verschillende sectoren werden ook verkend. De goedkeuring van de hervorming door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is ook een signaal dat de Surinaamse overheid met succes meerdere crises heeft doorstaan, en op de goede weg is. Deze local content conferentie, georganiseerd door SSAS is cruciaal voor alle belangrijke spelers in de Surinaamse energie-industrie. Suriname heeft een enorm marktpotentieel, dat zich niet alleen uitstrekt op olie en gas, maar ook tot andere sectoren zoals infrastructuur, transport, informatietechnologie, voedsel en drank, entertainment, huisvesting, arbeid en kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). De regering benadrukte het belang van regelmatig overleg tussen de local content board, multinationale bedrijven en anderen, om zo het local content beleid effectief aan te passen en zo de voordelen van internationale bedrijven te benutten, terwijl de belangen van het Surinaamse volk voorop staan. De regering heeft het voor internationale bedrijven gemakkelijk gemaakt om in Suriname te investeren en om gebruik te maken van de beschikbare stimuleringsmaatregelen en faciliteiten.

More
articles