NPS: ‘Verlenging schooltijden, zin of onzin’

Onderwijsminister Henry Ori is voornemens om de schooluren te verruimen naar 15.00 uur. De gedachte is dat langere schooltijden tot betere resultaten zouden leiden. Hij merkte tijdens de begrotingsbehandeling op dat haast overal ter wereld leerlingen van het basisonderwijs gemiddeld 1200 uren maken, terwijl het in Suriname slechts 800 uren zijn, waardoor er te weinig tijd overblijft in het netto traject van het curriculum. Dit is grotendeels te wijten aan korte schooltijden en de diverse vakantie- , gedenk- en feestdagen, waarbij zowel leerlingen als leerkrachten vrij zijn.

‘’De meeste landen in de regio hebben aanzienlijk langere schooluren’’, aldus minister Ori. De gemiddelde schooltijden in het Carïbisch gebied zijn van 07:30 uur tot en met 14:00 uur. De gewenste verruiming van schooltijden naar 15.00 uur, heeft veel tongen losgemaakt. Veel leerkrachten kijken met scepsis naar het voornemen van de minister. De fysieke omstandigheden op school zijn veelal schrijnend en leerkrachten zien er tegenop om tot 15.00 uur op school te vertoeven. De temperatuur in de klas kan soms oplopen tot boven de 30 graden.  Dit is afmattend voor zowel leerlingen als leerkrachten. Wat zal het uiteindelijke rendement zijn? Langere schooltijden zijn niet het enige middel om leerachterstanden weg te werken. Finland behoort volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) tot een der landen in Europa met de beste onderwijsresultaten, terwijl de gemiddelde schooltijden voor het basisonderwijs rond 800 uur bedragen.

De Nationale Partij Suriname (NPS) nodigt daarom de gemeenschap uit voor een speciale JAPIN openbare discussieavond, die op vrijdag 22 maart 2024 om 19:00 uur in het partijcentrum te Grun Dyari aan de J.A. Pengel-straat 77 zal worden gehouden. De titel van de discussieavond is: Verlenging Schooltijden; zin of onzin? De inleider is drs. Humphrey Bendt, de panelleden zijn Marcellino Nerkust, president Fols, en Ray Jong A Lock. De Nationale Partij Suriname beoogt met deze avond een aanzet te geven tot een brede maatschappelijke discussie over dit onderwerp.

Paramaribo, NPS Media Team   

More
articles