DNA vraagt wederom aandacht voor regelgeving e-bikes

De afgelopen week werd door verschillende parlementariërs in een DNA-vergadering wederom de aandacht gevraagd voor wetgeving betrekking tot e-bikes. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) had in december aangegeven, dat het rijbesluit aangepast zou worden, zodat er regulering zou komen voor deze elektrische fietsen. Echter is dit volgens NDP-parlementariër, Stephen Tsang, nog niet geschied. “We zijn al drie maanden verder en er is niets gebeurd. Het kan niet zo lang duren”, aldus Tsang. Hij haalde verder aan, dat de e-bikes gezien moeten worden als bromfietsen. ‘’Als ze harder gaan dan 40 of 50 km per uur moeten ze gekwalificeerd worden als motorfietsen’’, aldus Tsang.

Ronny Asabina (BEP) zei dat er meer rijwielpaden aangelegd moeten worden voor fietsen, bromfietsen en e-bikes. Dit is nodig omdat het aantal slachtoffers in deze categorie in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen is. Hij merkte ook op dat er verschillende infrastructurele projecten uitgevoerd worden, maar bij geen van deze projecten wordt er gewerkt aan rijwielpaden voor tweewielers. Volgens Asabina verdient deze categorie van weggebruikers ook de aandacht van de regering.

Reshma Mangre (VHP) was het eens met haar collega Asabina. Zij zei dat de e-bikers goed beschermd moeten worden. ‘’De e-bikes zijn geluidloos en vanuit een auto, zijn e-bikes heel moeilijk te zien, omdat ze laag zijn’’, zei Mangre. Zij vindt ook dat er een leeftijdsgrens gekoppeld moet worden aan het rijden en besturen van een e-bike. Ook moet de bestuurder verplicht worden om een helm op te doen.

More
articles