Staatsolie, PETRONAS en ExxonMobil breiden gasexploratie uit voor Surinaamse kust

Staatsolie Maatschappij Suriname kondigde op 4 maart aan, dat ze een Letter of Agreement (LoA) heeft ondertekend met PETRONAS en ExxonMobil om de exploratie van een gasvondst uit 2020 voor de kust van Suriname in Blok 52, uit te breiden. Deze partners overwegen nu de mogelijkheid van een drijvend project voor vloeibaar aardgas (FLNG).

De Sloanea-1-exploratieput in Blok 52 leidde in 2020 tot een gasvondst die aanvankelijk commercieel onaantrekkelijk werd geacht. Na uitvoerige discussies hebben Staatsolie, PETRONAS en ExxonMobil echter de LoA ondertekend, waarin brede overeenkomsten, principes en voorwaarden uiteen worden gezet om de haalbaarheid van de ontwikkeling van een commercieel gasveld in Blok 52 verder te onderzoeken en te vergroten.

Een cruciaal aspect van de haalbaarheid is een gegarandeerde belastingvrije periode van tien jaar vanaf het begin van de productie, een gangbare praktijk bij offshore gasprojecten wereldwijd om de economische levensvatbaarheid te vergroten. Deze belastingvrijstelling heeft de goedkeuring van de overheid gekregen.

De LoA zal de basis vormen voor de onderhandelingen over een ‘Gas Addendum’ bij het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 52, ondertekend in april 2013. Het Gas Addendum zal procedures en voorwaarden vastleggen voor het beoordelen, ontwikkelen en produceren van de gasvondst. Vanwege de mogelijke jarenlange duur van de onderhandelingen, worden de tot nu toe gemaakte afspraken vastgelegd in de LoA.

Tot de ondertekenaars van de LoA behoren Datuk Adif Zulkifli, Executive Vice President en Chief Executive Officer van Upstream van PETRONAS; Paul Riley, Branch Manager van ExxonMobil Exploratie en Productie Suriname, en Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie.

PETRONAS heeft zijn enthousiasme geuit over het bereiken van deze mijlpaal en is van plan om vanaf april 2024 de Sloanea-2-evaluatieput te boren, inclusief een productietest. De resultaten van de Sloanea-2-put zullen de haalbaarheid van een commercieel gasveld bepalen, met een potentiële gasproductie op zijn vroegst in 2031. Als er sprake is van een levensvatbaar gasveld, zijn de partners van plan dit te ontwikkelen via een FLNG-project.

FLNG omvat het winnen van gas uit een drijvend productieplatform, het vloeibaar maken ervan en het opslaan ervan voor transport in gastankers. Bij de Sloanea-1-exploratieput zijn in het Campanische gedeelte verschillende koolwaterstofhoudende zandsteenpakketten met goede reservoirkwaliteiten aangetroffen.

PETRONAS boort momenteel de Fusaea-1-put in hetzelfde blok. Blok 52, met een oppervlakte van 4.749 vierkante kilometer, is strategisch gelegen ten noorden van de kust van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, in het veelbelovende Guyana-Suriname bekken. Petronas Suriname E&P heeft als exploitant van het blok een deelneming van 50 procent en ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. heeft de resterende 50 procent.

More
articles