Cocaïne in SLM-Airbus vestigt opnieuw aandacht op drugssmokkel naar Nederland

Bijna 600 kilo Cocaïne onderschept verborgen in 17 dozen

In de Airbus van Surinam Airways die richting Amsterdam zou vliegen heeft het Bestrijding Internationale Drugsteam (BID) woensdag 6 maart, bijna 600 kilogram cocaïne onderschept. Volgens een speciale drugseenheid van de politie was de cocaïne verborgen in zeventien dozen, die werden gevonden in een ruimte onder de cockpit van de SLM-airbus. Het onderzoek in deze zaak is nu overgedragen aan de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname (KPS). Het vliegtuig liep door de vondst van de drugs een urenlange vertraging op, maar vertrok uiteindelijk van de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven. De Volkskrant meldt vandaag, dat deze vangst in het SLM-vliegtuig, dat op het punt stond te vertrekken vanuit Paramaribo naar Schiphol, de aandacht opnieuw vestigt op de drugssmokkel naar Nederland.

Samenwerking tegen drugssmokkel

Onlangs hebben de minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, en de Nederlandse staatssecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane), Aukje de Vries aangekondigd de samenwerking op het gebied van douanezaken te versterken. Deze afspraken zijn bedoeld om bij te dragen aan de inspanningen van de douane-organisaties van beide landen in de strijd tegen drugssmokkel. Hierbij zullen Nederlandse en Surinaamse douaniers gezamenlijke trainingen volgen en zullen de landen meer informatie uitwisselen over smokkelmethoden.

Staatssecretaris De Vries benadrukt: “In zowel Suriname als Nederland maken criminelen misbruik van scheepslijnen en vliegroutes om drugs te smokkelen. Daarom willen we samenwerken, om alles in het werk te stellen om drugssmokkel te bestrijden. Op deze manier willen we de criminelen raken in hun verdienmodel.”

Nederland en Suriname werken al goed samen, bijvoorbeeld om drugssmokkel via luchthavens tegen te gaan. Vorig jaar is er een Nederlandse Douane-attaché geplaatst in Paramaribo, die nauw samenwerkt met de Surinaamse Douane. Bovendien delen de douanediensten inlichtingen en informatie over smokkelmethoden. Deze samenwerking draagt bij aan het doel om drugs te onderscheppen voordat ze Nederland bereiken.

De landen willen de samenwerking verder versterken om smokkel via zeehavens te stoppen. Daarom hebben de minister en de staatssecretaris de intentie uitgesproken nog dit jaar een Memorandum of Understanding te tekenen tussen beide douanediensten, waarin ze de verdere versterking van de samenwerking vastleggen.

De Nederlandse Douane merkt op dat er steeds meer drugs uit Latijns-Amerika komen. Suriname fungeert als doorvoerland voor cocaïne uit andere landen. Omdat criminele netwerken achter dit soort smokkeloperaties geavanceerd te werk gaan, is internationale samenwerking cruciaal. De gemaakte afspraken zullen helpen om drugssmokkel al bij de bron aan te pakken.

Vorig jaar heeft de Douane 523 kilogram drugs afkomstig uit Suriname onderschept, wat een daling is ten opzichte van het jaar ervoor toen er 1187 kilogram werd onderschept. De drugs kwamen vorig jaar voornamelijk via luchtvracht binnen, terwijl dit in 2022 vooral via de havens was.

More
articles