Staatsolie wil belang van 20% in Blok 58

Staatsolie overweegt om deel te nemen aan de inaugurale veldontwikkeling in Blok 58 met een belang van maximaal 20 procent. Dit werd bevestigd door algemeen directeur Annand Jagesar, die verklaarde dat Staatsolie deze route zal volgen. “Wij doen zeker mee voor 20 procent. Wij hebben het recht om deel te nemen. Na onze deelname zal de gezamenlijke operatie voor 40 procent eigendom zijn van TotalEnergies en APA Corp, en voor 20 procent van Staatsolie. We kunnen ervoor kiezen om deel te nemen na de definitieve investeringsbeslissing die in het vierde kwartaal van 2024 wordt verwacht”, bevestigde Jagesar onlangs op 16 februari tegenover OilNOW.

Staatsolie verwacht aanzienlijke overheidsinkomsten uit de ontwikkeling van Blok 58 te ontvangen. Dit bedrag, inclusief royalty’s, winstolie en belastingen, wordt geschat tussen de 16 miljard en 26 miljard dollar gedurende de verwachte twintig jaar levensduur van het productieveld, afhankelijk van de huidige olieprijzen. “Ons belangrijkste doel is om de reputatie van Suriname te vergroten, maar nog belangrijker om onze expertise in de olie- en gassector, met name offshore, verder te ontwikkelen”, legde Jagesar uit.

TotalEnergies en APA Corporation leiden een ontwikkeling ter waarde van 9 miljard dollar, gericht op twee enorme reservoirs, de velden Sapakara South en Krabdagu, die naar schatting ongeveer 700 miljoen vaten olie bevatten. Deze reservoirs bevinden zich op waterdieptes van 100 tot 1.000 meter.

Staatsolie meldde dat de ontwikkeling van het eerste offshore productieveld het boren van ongeveer 30 putten over een periode van tweeënhalf jaar met zich mee zal brengen. Het ontwikkelingsvoorstel wordt momenteel opgesteld, met een evaluatie verwacht in 2024 en de eerste olie in 2028.

In september 2023 kondigde Patrick Pouyanné, Chief Executive Officer van TotalEnergies, aan dat het bedrijf van plan is om een deel van de CAPEX van APA voor het project te betalen.

More
articles