Essed: ‘Er wordt geen petitie bij de PG ingediend’

Advocaat Hugo Essed heeft in gesprek met een lokaal nieuwsmedium gezegd, dat de mensen die een petitie wilden indienen bij de procureur-generaal (PG), op het verkeerde adres waren, en dat zeer waarschijnlijk op grond daarvan de petitie niet in ontvangst werd genomen. Dit zegt Essed naar aanleiding van de actie van 1 maart, waarbij de activist Marcel Oostburg een ondersteuningsactie voerde en een petitie wenste in te dienen bij de PG. Deze actie werd gevoerd in verband met de kwestie Pan American, waarbij de actievoerders vinden dat het onderzoek te lang op zich laat wachten. Echter nam de PG de petitie niet in ontvangst. “Ze moeten zijn bij het Hof van Justitie met een gemotiveerd verzoekschrift, want alleen die instantie kan de procureur-generaal bevelen een vervolging in te stellen. Dat is wat de 8 december nabestaanden van de slachtoffers toen ook hebben gedaan”, zei Essed.

Volgens de advocaat heeft geen enkele burger of belangenorganisatie het recht rechtsreeks van de PG vervolging te eisen. Ook het onderzoek is al gestart volgens Essed. ‘’Dus wat de indieners van deze petitie wensen te bereiken, is niet duidelijk. Natuurlijk mag je een klacht indienen en die klacht wordt in behandeling genomen. Maar de procureur-generaal is geen onderdeel van de uitvoerende macht. De procureur-generaal is een rechterlijke autoriteit. Bij de uitvoerende macht kan je een petitie indienen en dan heeft die een politieke lading. Maar een rechterlijke autoriteit, daar kan je geen petitie bij aanbieden. Ik ken die praktijk niet in Suriname en hopelijk komt die ook niet”, aldus Essed.

De initiatiefnemer Oostburg verklaarde bij een nieuwsmedium dat het niet ging om een actie tegen de PG, maar om aan te tonen dat zij de ondersteuning hebben van de samenleving, dus niet bang hoeven te zijn om acties te ondernemen. De reden waarom de petitie niet in ontvangst is genomen, is volgens Oostburg niet bekend, daar dit vooraf was besproken en men er geen moeite mee had. Volgens hem had men zeer waarschijnlijk moeite met de aanwezigheid van de media bij de aanbieding van de petitie.

More
articles