OW onthult naambord Saramacca Canal System Rehabilitation Project

Het officiële startsein voor het Saramacca Canal System Rehabilitation Project werd op dinsdag 27 februari te Creola in het district Saramacca aangekondigd. Ook werd het naambord van dit project onthuld. Dit project wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf International Infra N.V., in opdracht van het ministerie van Openbare Werken (OW) en is gefinancierd door de Wereldbank. De directievoerders voor dit project zijn Royal Haskoning DHV en ILACO N.V. Directeur Ravindra Patandin van ILACO N.V. gaf aan, dat zowel de sluis als het kanaal bij elkaar horen. ‘’Dat betekent dat je niet het één wel kunt doen en het andere niet. Het doel is om een goed begaanbaar, doorvaarbaar en afvoerbaar systeem te hebben, met als gevolg een goede ontwatering, zodat er geen wateroverlast ontstaat, zoals in 2021 en 2022 het geval was’’, zei Patandin.

Sylvani Kasanpawiro, directeur van aannemingsbedrijf International Infra N.V. zei dat sectie 4, die 7.4 km lang is, van start gaat en dat deze zal eindigen in de buurt van de Kameelbrug.

Directeur Satish Mohan van het directoraat Civieltechnische Werken (CTW) gaf door middel van een powerpoint presentatie aan, wat de voordelen zijn van het ophalen van het Saramaccakanaal. De districten Paramaribo, Wanica en een deel van Saramacca zullen hierdoor niet meer onder water lopen. ‘’Dit zal leiden tot betere ontwatering, irrigatie en transport in de regio’’, aldus de directeur.

De districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, zei in haar toespraak dat met deze officiële onthulling van het naambord op Creola Uitkijk, het project aan de samenleving wordt gepresenteerd. “Volgens bekomen informatie is het Saramaccakanaal de afgelopen 60 jaar niet opgeschoond. Ik zou zeggen een leeftijd waarop mensen met pensioen gaan in Suriname. Deze  waterwegverbinding tussen de Saramacca- en Surinamerivier is in het jaar 1800 met de hand gegraven. Toen werd de Wanicakreek met de Dominee-kreek, een zijtak van Suriname-rivier in verbinding gebracht als waterweg voor het vervoer van personen en goederen”, aldus de burgermoeder van Saramacca. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, stelde dat het geen eenvoudig project is. ‘’Het ministerie van Openbare Werken en staf zijn jarenlang bezig geweest ermee.’’ De bewindsman feliciteerde alle stakeholders en de aannemer met dit project.

‘’Het Saramaccakanaal is één van onze grote en duurzame projecten’’, aldus de minister.

More
articles