CARPHA voert enquêtes uit om inzicht te krijgen in door muskieten overgedragen ziekten

Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) is onlangs gestart met het uitvoeren van enquêtes in diverse gemeenschappen om kennis, attitudes en gedragingen gerelateerd aan door muskieten overgedragen ziekten, te verkrijgen. Deze door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurde activiteit is een samenwerking waarbij het Caribisch Openbaar Gezondheidsagent-schap (CARPHA), de Internationale Federatie Rode Kruis en de Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) heeft gecontracteerd om enquêtes uit te voeren van februari tot april 2024. In verband met deze activiteit brachten dr. Horace Cox, Head of Vector Borne Di-seases – CARPHA, Tanesha Thompson, Learning & Training Officer – IFRC en Glenn Wijngaarde, algemeen directeur SRK, een bezoek aan een gemeenschap in Lelydorp, waar woensdag 28 februari geënquêteerd werd door vrijwilligers van het Rode Kruis. Het project wordt in zes CARPHA-lidstaten uitgevoerd waaronder Belize, Guyana, Suriname, St. Vincent en de Grenadines waar de kick-off plaatsvond. De IFRC zal via haar Rode Kruis-Nationale Verenigingen zich begeven in gemeenschappen in zes vooraf geselecteerde lidstaten. De Rode Kruis-teams zullen focusgroepdiscussies houden en huis-aan-huisvragenlijsten afnemen bij adolescenten, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, mannen tussen 18 en 45 jaar, personen ouder dan 45 jaar en gemeenschapsleiders. Meer informatie over de overige twee landen zal worden gedeeld in een volgend communicatiemoment van CARPHA.

De bevindingen van het onderzoek zullen worden gedeeld met het ministerie, en worden gebruikt om op de gemeenschap gebaseerde voorlichtingscampagnes, beleid en strategieën te ontwikkelen met als doel de verspreiding van zika, chikungunya en dengue te verminderen. Men hoopt dat dit zal bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van de Caribische bevolking en de duurzame sociale ontwikkeling van het Caribisch gebied. De financiering voor deze activiteit wordt verstrekt door de Europese Unie (EU) via het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (11e EOF), Programma ter ondersteuning van de versterking van het gezondheidssysteem voor preventie en bestrijding van uitbraken van Zika en andere door muggen overgedragen ziekten in het Caribisch gebied.

Over Door Muggen Overgedragen Ziekten in het Caribisch Gebied

Door muggen overgedragen ziekten (MBD’s) vormen een grote bedreiging voor de gezondheid en economieën van samenlevingen wereldwijd. MBD’s zoals Zika, Chikungunya en Dengue maken ongeveer 17% uit van de geschatte mondiale last van infectieziekten, met ongeveer 700.000 toerekenbare sterfgevallen per jaar. In 2013 werd Chikungunya (CHIKV) voor het eerst gedetecteerd op het eiland Saint-Martin en binnen een jaar breidde het zich uit naar alle landen in de regio met duizenden gevallen. In 2015 werd het eerste Zika-geval gedetecteerd in Suriname. Vervolgens kende het Caribisch gebied een bredere uitbraak met onverwachte neurologische complicaties, zoals microcefalie en het Guillain-Barré-syndroom.

De epidemieën van Zika, Chikungunya en Dengue, naast andere door muggen overgedragen ziekten, benadrukken de noodzaak van robuuste regionale gezondheidsbeveiligingssystemen. Dit is bijzonder belangrijk omdat veel Caribische landen afhankelijk zijn van toerisme als belangrijke inkomstenbron. Er is dus behoefte aan strategieën die specifiek gericht zijn op de behoeften van de Caribische bevolking om deze volksgezondheidsbedreigingen te voorkomen en adequaat op te reageren. CARPHA zal blijven samenwerken met haar lidstaten om effectieve interventies te ontwikkelen en hun capaciteit te verbeteren om uitbraken van door muggen overgedragen ziekten te voorkomen, te beheersen en erop te reageren.

CARPHA – Caribbean Public Health Agency

Het Caribisch Openbaar Gezondheids-agentschap (CARPHA) is het nieuwe en enige regionale openbare gezondheidsagentschap voor het Caribisch gebied. Het werd wettelijk opgericht in juli 2011 door een intergouvernementele overeen-komst die werd ondertekend door lidstaten van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) en begon zijn werkzaamheden in januari 2013. Het agentschap rationaliseert de regelingen voor de volksgezondheid in de regio door de functies van vijf Caribi-sche Regionale Gezondheidsinstituten (RHIs) samen te voegen tot één agent-schap. Deze instituten zijn:

Het Caribisch Instituut voor Milieugezond-heid (CEHI)

Het Caribisch Epidemiologisch Centrum (CAREC)

Het Caribisch Voeding- en Voedingsleer Instituut (CFNI)

De Caribische Gezondheidsraad (CHRC)

Het Caribisch Regionaal Drugstestlabo-ratorium (CRDTL)

More
articles