Russische BuZa-minister veroordeelt ‘buitenlandse inmenging’ in grensgeschil tussen Guyana en Venezuela

Sergey Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, bezocht onlangs Caracas, waarbij hij de ‘’externe inmenging’’ in het territoriale geschil tussen Guyana en Venezuela veroordeelde. “Het is onaanvaardbaar om zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van Venezuela en elk ander land, met de problemen die ontstaan in de betrekkingen tussen twee staten”, zei Lavrov tijdens een gezamenlijke persconferentie op 20 februari met zijn Venezolaanse tegenhanger, Yvan Gil.

Hem werd gevraagd hoe hij recente verklaringen van ‘derde landen’ over de kwestie beschouwt, ondanks de oproep van Rusland tot non-interventie. Guyana werkt samen met zijn bondgenoten uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Caribische Gemeenschap (CARICOM) om de veiligheid in de regio te waarborgen in het licht van recente spanningen. Verscheidene van die landen hebben zich openlijk uitgesproken voor Guyana.

Lavrov zei: “De positie van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zijn regering is om in dialoog te treden. Er is een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken gehouden, onderhandelingen tussen de presidenten van de twee landen worden voorbereid. Elke partij heeft haar eigen standpunt.”

Lavrov voegde eraan toe dat er een “bekend standpunt” is vervat in de “conclusies” van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), dat hij zich niet meer in detail kan herinneren – alleen opmerkend dat het eerder die dag werd besproken.

Het geschil draait om het Scheidsgerechtelijke Besluit uit 1899 dat de grens tussen de twee landen vaststelde. Venezuela accepteerde dit destijds als definitieve regeling en stuurde zelfs zijn technische functionarissen om de door het tribunaal vastgestelde grens te markeren. Vervolgens beweerde Venezuela in 1962 plotseling dat het besluit nietig was.

De zaak werd in 2018 door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, doorverwezen naar het ICJ. Deze stap is in overeenstemming met de bepalingen in het Verdrag van Genève uit 1966, een document dat is opgesteld om het geschil via dialoog op te lossen. Na decennia van mislukte onderhandelingen tussen de twee partijen, verwees de secretaris-generaal van de VN de zaak naar het Wereldgerechtshof.

Het ICJ heeft geoordeeld dat het bevoegd is om het geschil te beslechten en heeft voorlopige maatregelen uitgevaardigd waarin Venezuela wordt opgedragen de situatie niet te verergeren, inclusief pogingen om de controle van Guyana over het grondgebied te wijzigen. Guyana houdt vol dat het ICJ de enige manier is om het grensgeschil op te lossen.

More
articles