Exxon overweegt offshore gasproductie in Guyana na 2029

Een door Exxon Mobil geleid consortium overweegt zijn eerste offshore aardgasproductie in Guyana, dicht bij de maritieme grens van het land met Suriname, zei een directeur van de Amerikaanse olie- en gasgroep woensdag.

Exxon (XOM.N), Hess Corp (HES.N) en CNOOC (0883.HK), staan onder druk van Guyana om ongebruikt aardgas te ontwikkelen in het Zuid-Amerikaanse land, waar ze sinds 2015 meer dan 11 miljard vaten olie en gas hebben ontdekt.

“Begin 2025 zullen we het verkennings- en beoordelingswerk hebben gedaan om te begrijpen hoe comfortabel we ons voelen met de hulpbron”, zei Alistair Routledge, manager van Exxon in Guyana.

Het consortium zou op zijn vroegst in zorg of 2023 kunnen starten met de gasproductie in het toekomstige veld bij Suriname, voegde Routledge eraan toe.

Het consortium moet nog beslissen of zijn zevende offshore-project in Guyana zich zal richten op olie- of aardgasvondsten in het gigantische Stabroek-blok, zei hij.

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, zei echter dat het land wil dat de groep mede een aardgasproject ontwikkelt, en voegde eraan toe dat een ander internationaal bedrijf deze week te kennen gaf dat het bereid zou zijn om te helpen bij de ontwikkeling van het gas.

“Als we Exxon toestaan op zichzelf te gaan, zullen ze misschien het tempo vertragen en ons vertellen dat er niet genoeg is voor een commercieel project”, zei Jagdeo. “We willen dat er nog een internationale ontwikkelaar meedoet.”

Exxon zal een drijvende faciliteit voor vloeibaar aardgas (LNG) evalueren of de gasvondst naar een verwerkingsfabriek aan land leiden, zei Routledge, afhankelijk van de potentiële volumes. Het zou het gas ook op een platform kunnen verwerken.

“Misschien heb je voor een LNG-installatie aan land meer gas nodig dan voor een drijvende (faciliteit) of zelfs op een of ander platform,” voegde hij eraan toe.

Het buurland Trinidad en Tobago, dat een onderbenutte LNG-exportfaciliteit heeft, zei deze week dat het graag samen het aardgas van Guyana zou willen ontwikkelen.

More
articles