‘Vrouwen moeten meer durven zichzelf te zijn en hun kernwaarden te kennen’

Vrouwelijke leiders hebben een groeiende invloed op beleidsvorming, vooral in sectoren die traditioneel door mannen worden gedomineerd. Op zaterdag 24 februari vond in de Banquet Hall van Torarica de derde Women’s Leadership Summit plaats, georganiseerd door de Women’s Sustainable Development Foundation Suriname (WSDF). Diverse sprekers deelden hun expertise en ervaring. Er waren vier paneldiscussies met stellingen die constructieve debatten aanwakkerden. De panels  behandelden de volgende thema’s: ‘Shaping tomorrow: the force of female leadership in politics’, ‘Women leading the way in the digital and AI space’, ‘Breaking Barriers, building female leaders in sports, media & fashion’, en ‘Women Transforming Leadership Narratives in Aviation, Maritime and Oil & Gas’.

Angelic del Castilho, voorzitter van de politieke partij DA’91, opende de summit met een inleiding over het belang van authentiek leiderschap en het kennen van je kernwaarden.

Zij wees erop dat vrouwen meer moeten durven om zichzelf te zijn en hun kernwaarden te kennen.

Aan de eerste paneldiscussie, getiteld ‘Women leading the way in the digital and AI space’, namen deel Xuxa Kasandimedjo (Telesur), Xiomara Wittenberg (Datasur), Vaneesa Acharju (e-Gov), Madhu Mathoera (inclusie-expert en internationaal spreker) en Juli Sundar (Codettes Foundation). Ze spraken over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende functies en technologische rollen binnen de digitale en AI-industrie. Mathoera, hoewel afwezig, deelde via een AI-gegenereerde video haar visie op het gebruik van AI (Artificial Intelligence) in het dagelijks leven, waarmee ze aantoonde dat AI nuttig kan zijn als we weten hoe we het moeten gebruiken. Gesteld werd dat AI er niet is om de menselijke inbreng te vervangen, maar mensen gebruiken deze om de mens te vervangen. Hoewel AI tijdwinst is, werd gezegd dat AI in combinatie met de hersenen gebruikt moet worden. De panelleden stelden dat het geheel van de mens afhangt, hoe AI gebruikt wordt.

De tweede paneldiscussie richtte zich op de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd in leiderschapsrollen in de politiek, inclusief strategieën om stereotypen en culturele obstakels te overwinnen. Sprekers waren onder anderen Jeniffer Simons (NDP), Danique van Varsseveld (NPS), Suraksha Hirasing h (VHP) en Clarice Toetie Abas (PL). Simons opende de discussie en stelde dat in de afgelopen periode, er steeds meer vrouwen in de politiek betrokken zijn. Toch zijn er volgens haar veel risico’s voor vrouwen in de politiek. ‘’Vrouwen moeten niet in de politiek komen als zij als achtergrondfiguur gebruikt zullen worden, waarbij het beleid alleen door mannen wordt bepaald. De vrouw moet ook kunnen meepraten, meedenken en mee doen‘’, aldus Simons.

Tijdens het panel over ‘Women Transforming Leadership Narratives in Aviation, Maritime and Oil & Gas’, stelden de panelleden dat deze sectoren daadwerkelijk door mannen gedomineerd worden, maar steeds meer vrouwen tonen interesse voor deze sector. Het kan voor vrouwen in deze sectoren uitdagend worden als zij de uren moeten combineren met een voltijds gezinsleven.

Het vierde panel had als thema: ‘Breaking Barriers, Building Female Leaders in Sports, Media & Fashion’. Er werd gediscussieerd over hoe vrouwelijke leiders de mode en media herdefiniëren. Aan dit panel namen deel: Gladys Findlay (Nieuws Manager De West), Melissa Benjamin (Nieuwslezer STVS), Charelle Meyer (Miss Bikini Fitness) en Olivia Samuel (Ceritified Image Consultant). Gesteld werd dat vrouwen vaak worden afgerekend op hun kledingstijl. Er werd onderstreept, dat het ook van belang is dat de vouw zich naar behoren kleedt. Het zou geen probleem hoeven te zijn wat de persoon draagt, zolang de persoon zich er goed bij voelt.

More
articles