Kuldipsingh: ‘EZ werkt niet met cambiokoers’

Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie (EZ), heeft gisteren voor de aanvang van de Raad van Ministers vergadering gezegd, dat het volk niet moet verwachten dat de prijzen van goederen nu gelijk zullen dalen. Ook zei ze, dat bij de cambio’s de koers keldert, maar dit is niet het geval bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de handelsbanken. “Ik denk dat wij het volk goed moeten informeren dat wij  niet werken met een cambiokoers”, aldus Kuldipsingh.

Daarnaast merkte ze op, dat er een overschot is aan valuta, vandaar dat de cambio’s de koersen verlagen.

Alhoewel  de koersen bij de cambio’s dalen en ook de notering bij de Centrale Bank van Suriname iets naar beneden gaat, blijven de prijzen in de winkels hoog. De douanekoers die op dit moment gehanteerd wordt is SRD 36,61. De importgoederen worden op deze prijs berekend. Bovendien moeten er ook bagagekosten worden betaald, Daarnaast zijn de containerkosten naar Suriname verhoogd vanwege de oorlogssituatie en stijgt de brandstofprijs op de wereldmarkt. Vervolgens benadrukte Kuldipdsingh, dat EZ werkt met de douanekoers die elke twee weken wordt vastgesteld op basis van de CBvS-notering. Daarnaast zei Kuldipsingh dat het ministerie binnenkort meer informatie zal verstrekken over hoe de prijzen tot stand komen. Ze wees erop dat de containerprijzen ook zijn gestegen door de omweg over zee die gemaakt moet worden vanwege de oorlog in Gaza, waardoor transportkosten toenemen. De CBvS noteerde gisteren een koers van SRD 36,1 voor de girale USD en 37,4 voor de euro. Bankpapier noteerde veel lager: SRD 33,5 voor de USD en 35,1 voor de euro. De douanekoers en transacties naar het buitenland vinden plaats op basis van de girale koers. Het valt op dat cambio’s vreemde valuta kopen maar nauwelijks verkopen.

Sanjay Gaurisankar, hoofd Financiële Markten van de CBvS, stelt dat de groei van de geldhoeveelheid redelijk onder controle is. Hij waarschuwde voor een te grote SRD-liquiditeit, die koersstijgingen kan veroorzaken. Het Platform Koersstabilisatie blijft actief om koersschommelingen te voorkomen. Gaurisankar zei dat personen die over grote hoeveelheden valuta beschikken, deze nu zullen proberen te verkopen. Dit kan leiden tot een wisselkoersdaling vanwege het ruime aanbod. Volgens hem zijn de risico’s van een wisselkoersdaling momenteel veel groter dan die van een wisselkoersstijging.

 

More
articles