Aan de afgrond staan voor legitimiteit van Surinaams goud

Patrick Bueno de Mesquita, financieel expert en consultant, heeft zijn bezorgdheid geuit over de legitimiteit van de Surinaamse goudindustrie. Bueno de Mesquita heeft uitgebreide ervaring in de financiële sector, onder andere door te werken op Wall Street en in de bankensector in Zwitserland. Hij was eerder betrokken bij het ontwerpen van een systeem om de kleinschalige goudsector in Oeganda te reguleren, maar werd geconfronteerd met vraagstukken als gevolg van onvoldoende politieke wil. Twee jaar geleden benaderde de CEO van Amazon Gold in Suriname, Bueno de Mesquita die vreesde dat de naleving van internationale eisen door zijn bedrijf in gevaar kon komen.

Bueno de Mesquita verwees naar de London Bullion Market Association (LBMA), een internationale handelsorganisatie die de wereldwijde markt voor ongemunt goud en zilver vertegenwoordigt, waaronder centrale banken, particuliere investeerders, mijnbouwbedrijven en raffinaderijen. Hij benadrukte het belang van het voldoen aan de normen van de LBMA voor de legale verkoop van goud en uitte zijn bezorgdheid dat het Surinaamse goud op de zwarte lijst zou kunnen belanden als de noodzakelijke nalevingsmaatregelen niet worden geïmplementeerd. Surinaamse goudbedrijven die via de LBMA willen handelen, moeten gedetailleerde informatie verstrekken over de herkomst van het goud en hun klanten.

In de Surinaamse kleinschalige goudsector is het momenteel nog niet verplicht om informatie over de herkomst van goud bekend te maken of identificatie te verschaffen bij de verkoop van het edelmetaal. Bueno de Mesquita benadrukte dat deze praktijk wereldwijd niet langer acceptabel is en kan leiden tot illegale geldstromen. Hij waarschuwde dat als Suriname op de zwarte lijst komt, de inkomsten van het land uit de kleinschalige goudsector, niet beschikbaar zouden zijn voor legaal gebruik, wat gevolgen kan hebben voor de schatkist en het welzijn van de bevolking.

Bueno de Mesquita benadrukte ook de noodzaak van transparantie in de goudindustrie, inclusief het kunnen bewijzen van de herkomst van geld en het identificeren van alle partijen die betrokken zijn bij de verkoop van goud. Hij verduidelijkte ook de uitdaging van het bepalen van de bron van het goud aan de koper. Internationale handelsorganisaties hebben technieken ontwikkeld om een ‘voetafdruk’ te maken waarmee kopers kunnen worden geïdentificeerd, en hun activiteiten kunnen worden getraceerd.

Samenvattend concentreert Bueno de Mesquita zijn bezorgdheid om de mogelijke illegaliteit van de Surinaamse goudindustrie en de implicaties die dit zou kunnen hebben op de economie van het land. Hij vroeg om de aandacht voor het belang van naleving van internationale standaarden, zoals die van de LBMA, om de integriteit van de industrie te handhaven en om zo legale inkomsten voor het land te kunnen garanderen.

More
articles