Guyana wil mondiale pionier zijn op het gebied van klimaat, energie en voedselzekerheid

President Irfaan Ali van Guyana heeft een ambitieus plan geformuleerd om zijn land te positioneren als een wereldleider in het aanpakken van klimaatverandering, energieduurzaamheid en voedselzekerheid. Hij benadrukt dat Guyana zijn rol op het wereldtoneel herdefinieert door gebruik te maken van zijn unieke middelen en toewijding aan gerechtigheid en democratische principes.

Ali heeft recentelijk met Newsweek gesproken om inzicht te geven in de ambitieuze agenda van Guyana. Hij benadrukte de historische inzet van Guyana voor gerechtigheid en eerlijkheid, zelfs in uitdagende tijden zoals tijdens de democratische strijd tijdens de verkiezingen van 2020. Ali erkent dat conflicten de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid, voedsel- en energiezekerheid kunnen belemmeren.

De milieustrategie van Guyana staat centraal in het streven om een wereldleider te worden op het gebied van klimaat en milieu. Met de Low Carbon Development Strategy (LCDS) en het strategische gebruik van bosrijkdommen voor inkomsten, heeft Guyana zichzelf gepositioneerd als een belangrijke speler in de mondiale strijd tegen klimaatverandering. Het land was zelfs het eerste ter wereld dat koolstofkredieten ontving van Architecture for REDD+ Transactions (ART), wat specifiek is ontworpen om bosverlies en -degradatie te voorkomen.

De regering van Guyana blijft pleiten voor erkenning van de inspanningen van landen op het gebied van bosbehoud door systemen te ontwikkelen die de compensatie voor dergelijke bijdragen vergemakkelijken. Met deze initiatieven streeft Guyana ernaar om een voorbeeld te zijn voor andere landen en een leidende rol te spelen in het wereldwijde streven naar een duurzamere toekomst.

President Ali benadrukte het belang van Guyana zijn enorme uitgestrektheid van bouwland en zoet water om stabiliteit te garanderen in zowel de voedselprijzen als het aanbod, zowel regionaal als mondiaal. Hij sprak over de ambitie van Guyana om een sleutelrol te spelen in het leiderschap op het gebied van voedselzekerheid en klimaatveiligheid.

Om deze doelen te bereiken, investeert Guyana een deel van de opbrengsten uit de olieproductie in de uitbreiding van de landbouwsector. Binnen de Caribische Gemeenschap (CARICOM) heeft Guyana het voortouw genomen bij een initiatief om de voedselimportfactuur in de regio tegen 2025 met 25 procent te verlagen, waardoor het land zijn regionale betrokkenheid bij voedselzekerheid versterkt.

Op het gebied van energiezekerheid streeft president Ali naar de positionering van Guyana als een belangrijk regionaal en mondiaal knooppunt in de energievoorziening. Naast het benutten van het olie- en gaspotentieel van het land, legt hij ook de nadruk op de capaciteiten van Guyana op het gebied van hernieuwbare energie.

Concreet is Guyana bezig met het gebruik van aardgas voor de opwekking van energie om de uitstoot van de elektriciteitssector te verminderen. Daarnaast wil het land aardgas gebruiken als transitiebrandstof om het investeringsklimaat vrij te maken voor hernieuwbare energie. Bovendien streeft de regering naar de ontwikkeling van grootschalige waterkrachtprojecten, zoals het benutten van een afgelegen waterval om netstroom toe te voegen aan het energienetwerk.

Met deze initiatieven wil Guyana een van de laatste olieproducenten zijn die relatief schonere brandstoffen levert, waardoor het de wereldwijde transitie naar duurzamere energiebronnen kan vergemakkelijken.

President Ali haalde het belang van human resources, onderwijs en gezondheidszorg aan voor het bereiken van de gestelde doelen. Hij benadrukte de noodzaak van een hoogopgeleide en competente beroepsbevolking en verklaarde: “We moeten ervoor zorgen dat we beschikken over een personeelsbestand dat zeer bekwaam en zeer competent is.”

De adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kenji Okamura, prees recentelijk de regering van Guyana voor haar inspanningen op het gebied van human resources en benadrukte de enorme noodzaak om een grote geschoolde beroepsbevolking te ontwikkelen. Hij erkende het belang van Guyana’s bijdrage aan de wereldwijde inspanningen om enkele van de meest urgente uitdagingen van de moderne tijd aan te pakken.

Als huidige voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil Guyana zijn positie gebruiken om niet alleen de gevolgen van conflicten en oorlog aan te pakken, maar ook om de nadruk te leggen op de gevolgen voor het milieu en de voedselzekerheid, die onvermijdelijk zijn gekoppeld aan de welvaart van mensen. President Ali benadrukte dat deze kwesties kritisch geïntegreerd moeten worden en verbonden moeten worden met het vermogen van mensen om in de toekomst een comfortabel leven te leiden.

More
articles