Verzoekschrift ter toetsing waarborgsom ingediend

Het verzoekschrift ter toetsing van de rechtmatigheid van de wettelijk vereiste waarborgsom is gisteren ingediend bij het Constitutioneel Hof (CHof).  Het verzoekschrift, dat ingediend is door advocaat Iris Nazir, wordt ondersteund door de buitenparlementaire politieke organisaties DA’91, De Nieuwe Leeuw (DNL) en De Nieuwe Wind. Een groot aantal politieke partijen vindt het bedrag dat onlangs is aangepast en thans SRD 750.000 bedraagt, veel te hoog. DA’91- voorzitter Angelic del Castilho zei in het tv-programma Magazine4, dat er zo snel als mogelijk een uitspraak van het CHof verwacht wordt. Volgens haar is er geen reden dat de verkiezingen van mei 2025 verschoven worden, door de uitspraak van het CHof.

Del Castilho heeft vaker erop gewezen dat er financiële drempels voor partijen worden opgeworpen om deel te nemen aan de verkiezingen. DA’91 is volgens Del Castilho, ook tegen het pre-electorale verbod.

‘’Een staat mag geen drempels inbouwen die zodanig zijn, dat ze de beleving van de democratie voor de samenleving eigenlijk onder druk zet. Het risico van financiële drempels is dat de beleving van de democratie slechts tot voorrecht komt van een financieel elitaire groep in de politiek‘’, aldus Del Castilho.  Zij waarschuwt dat de stem van kiezer niet overvleugeld moet worden door die van het geld. Ook wijst zij erop dat het niet zover moet komen dat politieke partijen gedwongen worden om sponsoren te zoeken. ‘’Politieke partijen moeten geen witwasmachines worden. Want als je partij die bijkans een 1 miljoen SRD niet op de normale wijze kan ophalen om deel te nemen aan de verkiezingen, dat is het gemakkelijk ten prooi te vallen aan sponsoren. Meestal zijn het sponsoren die hun gelden willen witwassen‘’, aldus Del Castilho.

More
articles