Staatsolie: ‘TotalEnergies doet er alles aan om Blok 58 zo snel mogelijk te ontwikkelen’

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft vandaag in een perscommuniqué bekendgemaakt, dat zij momenteel geen reden ziet om af te wijken van de tijdlijn die is vastgesteld door TotalEnergies voor de ontwikkeling van het eerste offshore project in Suriname, bekend als Blok 58. Patrick Pouyanné, Chief Executive Officer (CEO) van TotalEnergies, benadrukte tijdens een investeerderspresentatie op 7 februari 2024, dat Blok 58 een belangrijk project is voor het bedrijf en dat er naar wordt gestreefd het project vóór eind 2024 goed te keuren.

Pouyanné zei dat er wereldwijd veel olieprojecten plaatsvinden, wat samen met de wereldwijde inflatie heeft geleid tot kostenstijgingen voor materialen en diensten. Op een vraag van een vertegenwoordiger van een investeringsbank over prijsstijgingen bij boor- en andere activiteiten, en mogelijke effecten op projecten, legde Pouyanné uit dat de kosten zeker een rol spelen. Tegelijkertijd wordt gekeken naar alternatieven om de impact van hogere prijzen op te vangen of wordt overwogen gunstiger momenten af te wachten voor het afsluiten van contracten met leveranciers. Het laten meewegen van kosten is een belangrijk onderdeel van het besluitvormingsproces voor investeringen.

Wat betreft het Blok 58-project zijn er mogelijkheden om de ontwikkeling te versnellen, maar er zijn ook factoren die extra inspanning vereisen om de projectkosten te beheersen. Het is echter nog te vroeg om te spreken van vertragingen in het project. Dit zal de komende maanden duidelijk worden uit marktonderzoek van TotalEnergies. Mocht extra inspanning nodig zijn, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om eventuele vertragingen in te halen.

Staatsolie benadrukt, dat TotalEnergies er alles aan doet om het Blok 58-project zo snel mogelijk te ontwikkelen. Beide partijen blijven gericht op het uitvoeren van het project volgens de afgesproken tijdlijn en streven ernaar om de eerste olieproductie in 2028 te realiseren. Staatsolie zal de gemeenschap op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen die afwijken van deze tijdlijn.

More
articles