Tijdens een bijeenkomst van de Suri-naamse Juristenvereniging (SJV), heeft advocaat Serena Essed haar bezorgdheid geuit over het gronduitgiftebeleid. Volgens haar wordt er op een onverantwoordelijke manier omgegaan bij het verstrekken van grond en zij vraagt zich af, wat er zal overblijven voor de komende generaties. Essed zei dat grond de belangrijkste hulpbron is van elk land, maar dat je hem niet oneindig kan uitputten. “Er is totaal geen beleid, en het ontbreken van dat beleid zorgt voor een chaotische situatie bij onze gronduitgifte.”
Essed zei dat sinds de onafhankelijkheid er kritiek is op ons grondbeleid. Ook nu zijn er veel controverses over het grondbeleid. Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer wordt dagelijks geconfronteerd met rechtszaken die burgers aanspannen vanwege dubbele uitgiftes en andere malversaties. Essed kan zich niet verenigen met de mening van de regering, dat grondconversie wordt uitgevoerd in het kader van een sociaal programma. “Wanneer er wordt gesproken over een sociaal programma, zou moeten worden vastgesteld, wie de sociaal zwakkeren zijn die we dienen bereiken. De sociaal zwakkeren hebben er behoefte aan zo min mogelijk geld uit te geven. Als we kijken naar de prijs voor grondconversie om een stuk grond om te zetten in eigendom, is het echt een ‘bun kopu seri’”, verduidelijkte Essed.
Zij zei dat door de jaren heen er niet is nagedacht over ons grondbeleid, maar dat men ineens haast maakt met het maken van wetten. “We maken ad hoc wetgeving om na verloop van tijd op te merken, dat het faliekant mislukt. Dan willen we lapmiddelen toepassen met iets anders.” Dit kan niet volgens Essed. ‘’Er moet een aanpassing komen.’’