Er wordt al jaren gesproken over de import van melkvee uit Brazilië, en deze krant heeft over deze kwestie al vele kolommen vol geschreven. Er is vanwege het ministerie van LVV een plan om een groot aantal koeien, lees melkvee, uit Brazilië te importeren. Er is echter een aantal haken en ogen aan dit voornemen, dat eerst moet worden verwijderd, alvorens de koeien naar ons land kunnen worden verstuurd ter ondersteuning van de melkveesector, en natuurlijk de melkboeren. Het is geen geheim dat door de te lage opkoopprijs van rauwe melk door de Melkcentrale en het toch wel intensieve werk dat vooraf gaat aan de leveringen, heel wat melkveehouders gestopt zijn en al geruime tijd in een andere branche hun brood verdienen.
Ook is het geen geheim, dat andere melkleveranciers geen gebruik maken van rauwe melk, maar hun product tot stand komt door de toevoeging van geïmporteerde melkpoeder. Echter is het zo dat het product van de laatstgenoemde bedrijven, niet goedkoper is dan de melk van de Melkcentrale Paramaribo, MCP, omdat die melk wordt gesubsidieerd. De overheid wenst wel de melksector een flinke boost te geven door melkvee op een grote schaal uit ons buurland te halen. Bij een dergelijke aanschaf moet er zeker gelet worden op de gezondheidstoestand van de melkkoeien uit Brazilië en zeker voorkomen moet worden, dat we mond- en klauwzeer naar binnen halen. Een ander aspect dat men niet uit het oog moet en mag verliezen, is dat door de achteruitgang in de melkveesector, de oppervlakten aan weilanden ook zijn afgenomen en dat het brengen van nieuw vee, ook inhoudt, dat de dieren goed gras en onderhouden weilanden tegemoet kunnen zien. Over de prijs van een melkkoe is naar verluidt, tot nog toe ook nog het een en ander aan de hand. De dieren zouden heel duur zijn en voor de meeste boeren onbereikbaar. Voorts is gebleken dat er logistieke problemen zijn, die overwonnen dienen te worden, alvorens het vee Brazilië verlaat. Naar verluidt is het transport over een grote afstand het probleem en hoe dat dient te geschieden. Veel koeien moeten met zeevracht hierheen komen en dat is een zeer lange en intensieve bezigheid, die zeker niet goedkoop is. De koeien op luchttransport zetten, is ook een mogelijkheid, maar zal de prijs per exemplaar aanzienlijk verhogen en helemaal onbereikbaar maken voor de gewone, al niet welgestelde melkboer. We vragen ons dan ook af, of de import van dit melkvee vanwege LVV, niet te hoog gegrepen is. Alles staat en valt namelijk met geld en het wel of niet kunnen aanschaffen van deze melkkoeien en of de investering, gezien de opkoopprijs van koemelk, wel snel terugverdiend kan worden. LVV moet dit allemaal goed onderzoeken en zich geen strop om de nek halen door veel te dure beesten binnen te halen, die vrijwel niemand kan betalen. Of is het toch wél de bedoeling, dat er kapitaalkrachtigen de gehele melkveesector gaan overnemen en anderen, die al jaren in deze sector werkzaam zijn wegdrukken? Een dergelijke negatieve ontwikkeling indien waar zal de prijs van melk zeker niet laag houden.
*****
Loftuitingen aan het adres van minister Sewdien van LVV zijn zeker op zijn plaats, na zijn ingrijpen bij de Wakaypompen. De minister heeft namelijk de technische ploeg in het Wakay pompstation verwijderd en assistentie van een EBS technisch team ingeroepen, om de pompen die de rijstvelden moeten bevloeien, te repareren en wederom snel in productie te brengen. En ja hoor, de ene na de andere pomp werkt voorlopig weer. Met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen, zegt men in het Nederlands, en vooral wanneer het saboterende en dieftige “honden” betreft. Althans, uit de berichtgeving vanwege het ministerie valt op te maken, dat er daar zeer bedenkelijke handelingen werden gepleegd, waardoor de Wakayprompen maar niet in productie konden komen. Minister Sewdien heeft ingegrepen en gelukkig maar. Had hij langer geaarzeld, dan zou een groot deel van de rijstproductie in gevaar zijn gebracht. Proficiat heer Sewdien, aan oneerlijken en saboteurs hebben we in dit land geen boodschap.