Guyana versterkt verdedigingssystemen op agressieve wijze met behulp van VS, VK, Frankrijk en CARICOM

Guyana werkt samen met een grote en diverse groep landen aan het opbouwen van een robuust mechanisme voor het nastreven van vrede en stabiliteit in de regio. “We nemen elke dreiging van Venezuela serieus. We nemen deze dreiging niet als vanzelfsprekend aan”, vertelde president Irfaan Ali vorige week in een interview aan Newsweek’s Arick Wierson, nadat hem werd gevraagd naar recente satellietbeelden die militaire activiteiten aan de Venezolaanse kant van de grens laten zien.

“We beschouwen het gedrag van Venezuela niet als vanzelfsprekend”, zei Ali. “Onze voornaamste zorg is de veiligheid en beveiliging van onze burgers, onze investeringen en alles wat zich binnen onze territoriale ruimte, onze soevereine ruimte en onze exclusieve economische zone bevindt.”

Guyana en Venezuela beloofden hun controverse over de grens met Essequibo niet verder te verergeren nadat oplaaiende spanningen hadden geresulteerd in een Venezuela-referendum waarin publieke steun werd gevraagd om Essequibo te annexeren.

Maar de acties van Venezuela lijken een ander verhaal te vertellen dan haar engagement. Guyana heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) gevraagd een definitieve oplossing te bieden voor de territoriale controverse. Venezuela erkent de autoriteit van het Hof niet en is van mening dat dialoog – ook al is dit de afgelopen decennia mislukt – de beste weg is. Guyana blijft standvastig in zijn besluit om op het Internationaal Gerechtshof te vertrouwen. Terwijl het land op die uitkomst wacht, zei president Ali: “Wij zijn niet naïef.”

Guyana heeft zijn verdedigingssystemen op agressieve wijze versterkt en is voorbereid op alle eventualiteiten. “Dit gaat niet alleen over Guyana, dit gaat over de veiligheid, beveiliging en stabiliteit van de hele regio”, benadrukte Ali. “Dus hebben we samengewerkt met Groot-Brittannië, de VS, Frankrijk en al deze landen en CARICOM en Frans-Guyana om ervoor te zorgen dat we een robuust samenwerkingsmechanisme opbouwen en onze gezamenlijke aanpak en inzet, formeel integreren voor een vreedzame regio, een stabiele regio en een regio waarin het internationaal recht en de rechtsstaat het leidende licht en de leidende beginselen voor ons allemaal zouden zijn.”

De VS houden de situatie nauwlettend in de gaten, zegt John Kirby, National Security Communications Advisor van het Witte Huis. Hij beschreef de militaire aanwezigheid van Venezuela aan zijn kant van de grens als kleinschalig. Hij zei dat de VS blijven aandringen op een vreedzame oplossing voor de controverse en dat zij de situatie in de gaten zullen blijven houden.

More
articles