TotalEnergies overweegt de ontwikkeling van de eerste olie in Suriname uit te stellen, een optie die serieus wordt overwogen vanwege de kosten. Dit werd meegedeeld door Chief Executive Officer Patrick Pouyanné tijdens een winstconferentie over het vierde kwartaal van 2023. Pouyanné benadrukte het belang van kostenbeheersing en het vermijden van de fouten uit het verleden, zoals het streven naar volume boven waarde. Hij verklaarde dat TotalEnergies vier projecten wil sanctioneren, waaronder Suriname, maar dat het bedrijf openstaat voor verschillende opties, waaronder uitstel van projecten indien nodig.
TotalEnergies richt zich op het volgen van het kostenefficiënte model van Exxon in Guyana voor kostenbesparende maatregelen. De ontwikkeling van TotalEnergies in Suriname heeft veel aandacht getrokken, en het bedrijf is van plan tegen het einde van het jaar een ontwikkelingsplan in te dienen bij de Surinaamse regering. Ontwikkelingsstudies zijn reeds gestart, en het bedrijf hoopt in 2028 de eerste olie te produceren.
Eerder had Total aangekondigd USD 9 miljard te investeren in de ontwikkeling van Blok 58 om de enorme olievoorraden in de Sapakara South- en Krabdagu-velden te exploiteren, met een geschatte totale voorraad van bijna 700 miljoen vaten. Deze investering is aanzienlijk, vergelijkbaar met de latere ontwikkelingsfasen van ExxonMobil in Guyana. De Sapakara South- en Krabdagu-velden liggen op waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter en zullen worden ontwikkeld met behulp van een drijvend productie-, opslag- en overslagschip (FPSO) met een capaciteit van 200.000 vaten per dag, gekoppeld aan onderzeese bronnen.