VES juicht afslanken overheidspersoneelsbestand toe

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, is enkele jaren geleden begonnen met de verplichte registratie van ambtenaren. Ongeveer 7000 salarissen zullen worden stopgezet, waarbij de overheid ongeveer SRD 1 miljard per jaar aan salarissen minder hoeft uit te betalen. Uit deze verplichte registratie van overheidsfunctionarissen is gebleken dat meerdere personen werkzaam bij diverse ministeries, dubbele salarissen ontvangen. Minister Somohardjo verklaarde onlangs dat deze dubbele salarisbetalingen in overleg met de vakministers, onmiddellijk zijn stopgezet.

Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is het onrechtvaardig dat personen die niet verschijnen op het werk en geen prestatie leveren, een salaris ontvangen. Sommigen ontvangen zelfs meerdere salarissen. “Deze stap van de minister valt toe te juichen in het kader van het afslanken van het overheidspersoneelsbestand enerzijds en het verminderen van de overheidsuitgaven anderzijds”, stelt de VES. De VES roept de regering op de ‘zogenaamde ontstane ruimte’ niet te gebruiken voor het aantrekken van nieuwe ambtenaren in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen. Immers, de begroting 2024 is goedgekeurd met een begrotingstekort van meer dan SRD 17 miljard, dus ‘moni no de’.

“Onze politici hebben bewezen de afgelopen tientallen jaren voorafgaand aan de verkiezingen, honderden tot zelfs duizenden partijloyalisten in dienst te nemen van de overheid (o.a. de zogenaamde AO’ers) als ‘beloning’ voor hun ondersteuning van partijpolitieke activiteiten en het ‘kopen van stemmen’. Deze handelingen van de beleidsmakers hebben mede gezorgd voor de groei van de overheidsuitgaven, voornamelijk de personeelsuitgaven”, aldus de VES.

More
articles