Van 12 t/m 16 januari 2024 bezocht een gezamenlijke technische adviesgroep van de UNESCO-ICOMOS Suriname en wisselde toen van gedachten met onder andere de Stichting Gebouwd Erfgoed, die het werelderfgoed van de historische binnenstad van Paramaribo beheert. De missie bestond uit experts van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) en de UNESCO en was uitgenodigd door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het doel van de missie was het beoordelen en analyseren van het ontwerp van de nieuwe DNA-vergaderzaal en om ervoor te zorgen, dat de unieke universele waarde van het oude stadsdeel van Paramaribo behouden blijft, en wel in overeenstemming met de operationele richtlijnen voor de implementatie van de Werelderfgoedconventie.
Gisteren deelde Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed, mee dat het rapport inzake het overleg met UNESCO-ICOMOS binnen acht weken na afloop van de missie aan de Suriname, zal worden aangeboden. “Pas als dat rapport uit is, kan informatie worden verstrekt of de inhoud bekend worden gemaakt”, aldus Fokké.
Tijdens het bezoek voerde de missie verschillende gesprekken en had bijeenkomsten met vertegenwoordigers van het parlement, het ministerie van Openbare Werken, onderwijsminister Henri Ori en andere belanghebbenden. Ze kreeg ook een presentatie over het ontwerp van de nieuwe DNA-zaal door architect Derrick Emanuels en een historische rondleiding door de stad om een beter inzicht te verkrijgen van dit deel in het werelderfgoed. Daarnaast werden informatieve gesprekken gevoerd met de Inter-American Development Bank, over de uitvoering van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) en architect Philip Dikland, betrokken bij het herbouwen en de restauratie van monumentale panden in het centrum.
Op 15 januari presenteerden de experts van de UNESCO en ICOMOS hun bevindingen en ontwerpaanbevelingen aan vertegenwoordigers van DNA, Openbare Werken, MinOWC, BIBIS en de architect. Echter is het officiële rapport nog niet verstuurd naar het MinOWC. Formeel moeten via ICOMOS International en het Werelderfgoed de bevindingen en aanbevelingen aan de Surinaamse autoriteiten worden toegezonden.
In een reactie op recente opmerkingen van een parlementslid over de bemoeienis van UNESCO met de binnenstad van Paramaribo, werd verduidelijkt dat Suriname de historische binnenstad in 1998 heeft voorgedragen voor de Werelderfgoed status en dat UNESCO toentertijd de voordracht heeft beoordeeld en goedgekeurd.
De plaatsing op de Werelderfgoedlijst gaat gepaard met verplichtingen en verantwoordelijkheden voor het land de site te behouden en beschermen. In september bevestigde het Werelderfgoedcomité opnieuw dat het huidige ontwerp van de nieuwe DNA-zaal een bedreiging vormt voor de unieke universele waarden van de binnenstad van Paramaribo. De beslissing van het comité werd genomen door 22 lidstaten, wat het belang benadrukt van internationale verdragen boven nationale wetten.
Het doel van de adviesmissie naar Paramaribo te reizen, was om het ontwerp van de nieuwe DNA-zaal te beoordelen en de unieke universele waarde van de historische binnenstad te beschermen. De deskundigen voerden gesprekken en vergaderingen met verschillende belanghebbenden en presenteerden hun bevindingen en ontwerpaanbevelingen. De missie verduidelijkte de rol van Suriname en UNESCO bij de nominatie en goedkeuring van de Werelderfgoed status en onderstreepte de verplichtingen van het land om de site te behouden en beschermen.