De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) stelt in de 8e editie van het SEOB-bulletin, dat een goede uitvoering van het sociaal programma, effectief beleid vereist. De SEOB vraagt meer transparantie bij de uitvoering van het sociaal programma, onder andere door het publiceren van de voortgang van sociale uitkeringen. “Wij bevelen ook aan het bankensysteem in te zetten voor efficiënte en tijdige uitbetalingen van sociale uitkeringen.” De SEOB dringt ook aan op de hervormingen in de publieke sector. Indien het fenomeen van ‘spookambtenaren’ wordt aangepakt, komt er meer ruimte vrij voor de financiële positie van de actieve ambtenaar. “Echter dient de overheid gedegen calculaties uit te voeren bij het verstrekken van loonsverhogingen, zodat deze (1) geen verdere druk op de overheidsfinanciën zetten en (2) niet inflatoir uitwerken. Het IMF stelt voor de loonsom op 6,7 procent van het bbp te laten neerkomen in 2024’’, aldus de SEOB. “Wij verwachten dat de inflatie langzaam verder afneemt in 2024. Het IMF verwacht dat de inflatie in 2024 zal uitkomen rond de 20 procent, gedreven door verdere tariefsaanpassing van nutsvoorzieningen. De SEOB benadrukt dat voor het realiseren van deze doelstelling, fiscale discipline noodzakelijk is. Dit houdt in dat de overheid tekorten dient te vermijden.”
De SEOB verwacht dat de groei van de economie langzaam op gang zal komen in 2024, in geval de inflatie langzaam verder terugloopt. “Ook verwachten wij dat de groei gestuwd zal worden door de opstart van de offshore oliesector, in geval van een positief investeringsbesluit van TotalEnergies en Apache.” Volgens de SEOB resulteren de monetaire maatregelen in een verkrapping van de M0 (marginale opbrengst). “Dit is positief, maar resulteert in hoge rentes.” De SEOB vraagt aandacht voor het faciliteren van kredietverlening aan het MKB, voornamelijk voor bedrijven in de import vervangende of exportsector. De SEOB juicht projecten zoals SURGE, het garantiefonds en het productiekredietfonds, toe. “Hoewel de stringente monetaire maatregelen nog noodzakelijk zijn”, benadrukt de SEOB dat VSB, SBV, CBvS, alsook de overheid, de dialoog aangaan op welke wijze de productiesectoren gestimuleerd zullen en kunnen worden teneinde de economische groei te stimuleren. De SEOB is voorstander van een IMF-2 programma ter versterking van instituten om de resultaten van dit IMF-programma niet teniet te doen gaan. De SEOB pleit ten slotte voor een serieuze aanpak van AML/CFT actions voortvloeiende uit de CFATF-aanbevelingen.
De SEOB beveelt ook aan om functionarissen uit de private en bankensector op te nemen in de Nationale Anti-Money Laundering Commissie en/of de AML-PIU. Dit vanwege de impact die non-compliance heeft op de banken en de private sector. De SEOB benadrukt dat een AML/CFT (tegengaan van fraude, corruptie, money laundering etc) noodzakelijk is om het juiste investeringsklimaat te creëren, gedegen investeerders aan te trekken en een one-level-paying field voor alle ondernemingen in Suriname te waarborgen.