Jagdeo hoopt audits Stabroek-blok tegen einde 2024 af te ronden

Medio 2024 is de regering van Guyana van plan een auditor in te huren om de door het Stabroek-blokconsortium gedeclareerde uitgaven voor de periode 2021-2023 te verifiëren. Dit zal bijdragen aan twee lopende auditprocessen voor de uitgaven voor de perioden 1999-2017 en 2018-2020.

Vicepresident Bharrat Jagdeo zei dat de regering hoopt alle drie de audits tegen het einde van het jaar af te ronden. Het eerste auditproces is al een paar jaar aan de gang – de audit van ongeveer 1,6 miljard dollar aan uitgaven is afgerond, maar de gesprekken na de audit gaan door. Er was onenigheid tussen de adviseurs van de overheid en ExxonMobil over de validering van een minderheid van de uitgaven.

De tweede audit van ruim 7 miljard dollar voor de periode 2018-2020 is ook afgerond, maar een definitieve consensus over de geldigheid van de kosten moet nog worden ondertekend.

Jagdeo zei vorig jaar dat het enige tijd duurt voordat de procedure is afgerond vanwege het iteratieve karakter van het indienen en beoordelen van documenten.

Over de derde audit zei hij afgelopen donderdag: “Als ze vier tot zes maanden de tijd hebben om de audit af te ronden, gaan we voor het einde van het jaar.”

Hij zei dat gehoopt wordt dat de Guyana Revenue Authority (GRA), die toezicht houdt op het proces, tegen die tijd een “sterke positie” zal hebben over hoe verder te gaan met de andere twee audits. Arbitrage is een optie voor gebieden waar er mogelijk een gebrek aan consensus bestaat.

Het afronden van deze audits zou een einde maken aan 24 jaar Stabroek-blokkosten gemaakt door ExxonMobil, Hess en CNOOC. Exxon zei dat het consortium tot nu toe 29 miljard dollar heeft uitgegeven en al 19 miljard dollar heeft terugverdiend uit de olieproductie. Exxon heeft tientallen olie- en gasvondsten gedaan en zes olieprojecten op een rij gezet, met als doel een olieproductie van 1,2 miljoen vaten per dag (b/d) in 2027.

More
articles