Dorpshoofd Powakka wordt waarschijnlijk deze week formeel erkend

Dorpshoofd Sergio Sabajo is gisteren samen met andere inheemse gezagsdragers naar het Kabinet van de President getogen om te vragen wanneer het democratisch gekozen gezag, per wet erkend wordt.

Na een onderhoud te hebben gehad met Adjaykoemar Moensi, directeur van de afdeling Bestuur en Administratieve Aangelegenheden, is er beloofd dat de zaak van Sabajo deze week per beschikking in orde komt. Het traditioneel gezag van het dorp Powakka heeft de zekerheid gekregen dat het erkend zal worden door de staat. Naar verluidt kon de president de traditionele gezagdragers niet te woord staan, omdat hij een vergadering moets bijwonen met een delegatie van het IMF.

Sabajo benadrukte dat hij geen spanningen wil in het dorp. Dit omdat het voormalig gezag nog geen beschikking heeft. Het voormalige dorpshoofd heeft bouwwerkzaamheden in het dorp laten opstarten. ‘’Dit alles kan omdat de voormalig gekozen gezagsdrager nog bij wet erkend wordt’’, zei Sabajo. Momenteel zijn er geen spanningen, maar die kunnen ontstaan doordat er een democratisch gekozen bestuur is dat niet officieel kan handelen. De mensen in het dorp vragen ook naar de erkenning van het gezag dat nu gekozen is. “Je moet kunnen overdragen, er kan nu geen ontwikkeling op gang komen door de huidige situatie”, aldus Sabajo.

Moensi verzekerde dat er gesproken zal worden zal worden met de president. Beide partijen hebben een overeenkomst bereikt en afgesproken dat de staat de zaken verder afhandelt, zodat de rust terugkeert in Powakka en het dorpshoofd zijn plaats officieel kan innemen. Als alles naar wens verloopt, wordt Sabaj waarschijnlijk nog deze week erkend als dorpshoofd van Powakka.

More
articles