De buitenparlementaire politieke organisaties De Nieuwe Leeuw (DNL) en DA’91, hebben afgelopen week een schrijven gericht aan president Chandrikapersad Santokhi en De Nationale Assemblee, waarin zij hun misnoegen uiten over het niet functioneren van het Constitutioneel Hof (CHof). Gloria Stirling, voorzitter van het CHof, bevestigde onlangs tegenover een lokaal medium, dat het CHof niet kan functioneren, omdat het geen secretaris en ook geen plaatsvervangend secretaris heeft, waardoor er geen verzoekschriften aangenomen kunnen worden. Het CHof functioneerde met een plaatsvervangend secretaris. Conform de wet dient de secretaris verzoekschriften officieel te registreren na ontvangst.
Volgens DNL en DA’91 is het CHof lamgeslagen, waardoor het niet naar behoren kan functioneren. DA’91- voorzitter Angelic del Castilho, zegt aan De West, dat politieke partijen nu niet bij het CHof terecht kunnen, terwijl veel partijen een probleem hebben met de waarborgsom die partijen moeten betalen om deel te nemen aan de verkiezingen van 2025. De politieke partijen vragen zich af, of de hoogte van de waarborgsom in lijn is met de Kiesregeling. ‘’Door het niet functioneren van het CHof, is het niet mogelijk om een verzoekschrift in te dienen voor de toetsing van de Kiesregeling over de hoogte van de waarborgsom’’, zegt Del Castilho. Volgens haar vindt een groot aantal politieke partijen het bedrag dat onlangs is aangepast en thans SRD 750.000 bedraagt, veel te hoog. “De drempels voor politieke partijen om deel te nemen aan de komende verkiezingen, worden steeds hoger’’, aldus Del Castilho.
‘’Het Constitutioneel Hof is lamgeslagen en dat is 100 procent om politieke redenen‘’, zegt Del Castilho. ‘’Met de hoogte van de waarborgsom en het niet functioneren van het CHof, is er een weg gecreëerd voor de ‘the big boys’ naar de onafhankelijke politieke partijen toe, want door ‘de hoogte van de waarborgsom worden politieke partijen gedwongen om sponsoren te zoeken. Deze sponsoren zullen willen dat de partij naar hun pijpen moet dansen. En hierdoor zal het steeds moeilijker worden om corruptie te bestrijden.‘’ Zij zegt dat DNL en DA’91 wachten op de reactie van de president. ‘’Indien deze uitblijft, zullen er vervolgstappen genomen worden. Voor nu kijken we uit naar de deadline om te reageren.‘’
Het schrijven aan de president luidt als volgt: ‘Namens de buitenparlementaire politieke organisaties DNL en DA’91 moge ik u en uw college verzoeken om het algemeen belang en het belang van Suriname in het algemeen uw invloed aan te wenden met betrekking tot het volgende:
In verschillende mediaberichten en uit eigen waarneming is geconstateerd dat het Constitutioneel Hof (CHof) dat bij wet is ingesteld, thans in een zodanige positie is gemanoeuvreerd dat zijn functioneren in ernstig gedrang is gekomen. In de nabijgelegen periode heeft het CHof zijn meerwaarde bewezen in vooral de besluiten die het heeft genomen in dringende constitutionele vragenstukken.
Dat met de huidige situatie, betreffende haar bezetting en financiering, het evident is dat het verloop van zaken, waaronder de indiening en behandeling, door het CHof ernstig in gedrang komt, wordt er een situatie gecreëerd waarbij zonder meer gesteld kan worden dat de fundamenten van onze democratie en de bescherming van mensenrechten ondermijnd worden. Het siert de regering dan ook niet dat deze in gebreke blijft om nu reeds langer dan twee jaren de situatie als zo te laten, terwijl zij wel snel in staat blijkt te zijn om te handelen in andere aangelegenheden. Het onvermogen van de regering om binnen een redelijke termijn een oplossing te vinden voor de tekortkomingen bij het CHof, werpt een smet op de geloofwaardigheid van ons democratisch bestel en rechtsstatelijkheid.
Het is verder ook betreurenswaardig dat aan zaken als het benoemen van een secretaris, het invullen van vacatures, het verschaffen van de benodigde financiële middelen en infrastructuur om het Hof effectief te laten functioneren, welke wettelijk zijn opgedragen aan de regering, geen invulling wordt gegeven wegens eventuele verkeerde prioriteitstelling van dezelfde regering.
Partijen doen een dringend oproep aan u en uw leden om bij de regering informatie in te winnen over de bovenomschreven nijpende situatie met betrekking tot een van onze grondwettelijke instituten en het daarheen te leiden dat de regering op korte termijn actie onderneemt om het CHof weer operationeel te maken zoals dat wettelijk geregeld is.‘