Sewdien gebelgd over uitspraken Oemraw

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, veeteelt en Visserij, verklaarde gisteren voor de aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers tegenover journalisten, gebelgd te zijn over uitspraken gedaan door Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). Oemraw haalde via de media aan, dat  er dit seizoen te weinig irrigatiewater beschikbaar is op de rijstarealen, waardoor de boeren genoodzaakt waren de rijstaanplant te bespuiten met chemicaliën. Hierdoor is volgens Oemraw de rijstaanplant niet gezond, en komt de rijstexport ook in gevaar.

Minister Sewdien: ‘’Hij hoort het beter te weten, omdat hij al tachtig jaar voorzitter is van een eenmansorganisatie, waarmee hij kabaal wenst te maken en invloed wenst uit te oefenen op ons beleid.

Hoe weet hij dat? Heeft hij testen laten zien? Toen ik het hoorde, werd ik zelfs een beetje kwaad. Laat hij met rapporten komen en niet lukraak ons en de overigen die serieus bezig zijn, in gevaar brengen. Dit kan niet. Niet eenieder kan zomaar iets in de ruimte brengen. Je brengt het land in gevaar, je brengt de hele sector in gevaar.”

De minister zei verder dat het ministerie beschikt over een keuringsdienst die de rijst eerst keurt. Er is volgens hem in Nickerie inderdaad een tekort aan irrigatiewater, maar dat komt om het lang niet heeft geregend. ‘’Er was daarom een issue met het beheren van de pompgemalen, maar ik heb eergisteren ingegrepen’’, aldus de minister. Hij hoopt binnen een week een oplossing voor de boeren te hebben. Volgens Sewdien zullen ongetwijfeld stappen worden ondernomen tegen Oemraw, aangezien hij volgens hem, beter had moeten weten.

More
articles