Meer inzake voorlichting Covid-19 infectie en vaccinatie

Naar verluidt bestaat er momenteel onzekerheid over Covid 19 vaccins voor zwak gestelde personen, die geen vaccins kunnen krijgen. Eind 2023 heeft het ministerie van Volksgezondheid in Suriname erbij het publiek op aangedrongen preventieve maatregelen te treffen en officiële bronnen te raadplegen voor accurate informatie. Om de verspreiding van COVID-19 en andere aandoeningen aan de luchtwegen te voorkomen, wordt nog steeds aanbevolen je te laten vaccineren tegen COVID-19, influenza en andere ziekteverwekkers van de luchtwegen. Het is ook belangrijk om een veilige afstand te bewaren van zieke personen, een masker te dragen in drukke plaatsen en te hoesten of niezen in de elleboog. Goede ventilatie, regelmatig handen wassen en het desinfecteren van vaak aangeraakte oppervlakten worden aangemoedigd. In geval van symptomen wordt geadviseerd, een arts te raadplegen.

Het publiek moet bewust zijn van het risico van deze varianten en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Vermijd drukke plaatsen, laat je testen indien nodig en volg officiële rapporten in plaats van te vertrouwen op valse informatie die circuleert op sociale media.

In december 2023 werden er gegevens verzameld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het aantal nieuwe gevallen van COVID-19. Wereldwijd is deze infectieziekte met 52% gestegen tussen november en december 2023, met meer dan 850.000 nieuwe gemelde gevallen. In de Verenigde Staten werden in de laatste week van december meer dan 29.000 COVID-19 patiënten opgenomen en de “Centers for Disease Control and Prevention (CDC)” meldde ook talrijke gevallen van influenza en het respiratoir syncytieel virus (RSV).

Het CDC heeft de SARS-CoV-2 variant JN.1 geïdentificeerd als de snelst groeiende variant in de Verenigde Staten, voor het eerst ontdekt in september 2023.

Aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COVID-19 en de JN.1-variant, evenals influenza, hebben een toename laten zien in de Europese regio, Zuidoost-Azië en Suriname. Er zijn momenteel echter geen aanwijzingen, dat de JN.1-variant ernstige gevolgen kan hebben. De symptomen van COVID-19 zijn verkoudheidachtige symptomen, hoge koorts, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, reuk- en smaakverlies, vermoeidheid, lichaamspijn en zwakte.

De WHO houdt de cijfers binnen verschillende landen nauwlettend in de gaten, om zo de ernst van de varianten vast te stellen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de JN.1 variant ernstige gevolgen zal hebben, aldus onze Volksgezondheid. Het is cruciaal dat mensen op de hoogte blijven, voorzichtig blijven en de nodige stappen ondernemen om de verspreiding van COVID-19 en andere luchtwegaandoeningen te beperken.

More
articles