LVV-minister doet aangifte tegen technisch personeel OWMCP

Het technisch personeel van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), dat belast was met het beheer en onderhoud  van de pompen te Wakay, heeft dinsdag per direct zijn biezen moeten pakken en de locatie terstond moeten verlaten. Het personeel mag zich niet langer ophouden op het bedrijfsterrein, dit vanwege onregelmatigheden die minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij dinsdag tijdens een oriëntatiebezoek aan het pompgemaal heeft geconstateerd.

Sewdien heeft aangifte gedaan bij de politie over de onregelmatigheden die zouden hebben plaatsgevonden bij het pompgemaal door de technici van het overliggend waterschap. De minister heeft het besluit genomen na overleg met president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport, onder wie het OWMCP ressorteert, Gracia Emanuel en de voorzitter van het OWMCP-bestuur, Richenel Small. Een technisch team van de Energie Bedrijven Suriname, onder leiding van Armand Bipat, Power Generation Manager bij de stroomleverancier, is voorlopig belast met het onderhoud, de reparatie en het beheer van de pompen. Sewdien werd hiermee geconfronteerd toen hij besloot dinsdag een kijkje te gaan nemen te Wakay, nadat hij een discussie op een app-groep had gevolgd, waarbij boeren, die met moeite hebben ingezaaid, het hadden over het waterniveau in de Nanizwamp, dat steeds meer aan het dalen is.

“Men wil weten waar het aan ligt dat het water aan het dalen is”, zei Sewdien dinsdagmiddag na terugkeer van Wakay op een spoedpersconferentie tegenover journalisten in Nickerie. De bewindsman was op zijn trip vergezeld van de directeur Landbouw, Jeetendra Kalloe, districtscommissaris Senrita Gobardhan, en een technisch team van de EBS. Volgens minister Sewdien zijn er genoeg bewijzen dat monteurs in dienst van het OWMCP hebben geknoeid met de aankoop van onderdelen en opzettelijk het vlot draaien van deze pompen belemmerden.

Het verbaast de minister dat de technici van het OWMCP die op Wakay gestationeerd waren, de pompen van het overiggend waterschap niet konden repareren, maar dat ze als particulier dat wel konden als ze tussen de SRD 1 miljoen en SRD 6 miljoen zouden krijgen voor het werk. Ook konden de medewerkers de onderdelen binnen een zeer kort tijdbestek leveren, hetgeen bij Sewdien de wenkbrauwen fronzen. “Ik kan niet hebben dat boeren zo zwaar investeren en elke dag met een frustratie rondlopen en zich afvragen of er genoeg water zal zijn om hun areaal te bevloeien”, legde de minister zijn handelen uit.

Het team dat het technisch beheer van het pompgemaal Wakay nu in handen heeft, staat onder leiding van Armand Bipat, Power Generation Manager bij de EBS. Het team beijvert zich binnen een week de tweede pomp te Wakay weer operationeel te hebben en de capaciteit van de nu werkende pomp op te voeren. Bipat wil met zijn team op korte termijn heel wat aanpassingen en reparaties plegen op de motoren, zodat ze alle vier in werking kunnen worden gesteld. Het team is woensdagmorgen vertrokken naar Wakay. Bipat verwacht dat tegen zondag het resultaat reeds te merken zal zijn. Het team zal in eerste instantie werken aan de reparatie van een pomp die nu op halve kracht draait, zodat er nog een extra pomp in bedrijf komt. Dit zal maken dat er meer irrigatiewater gepompt kan worden via het 66 km lange Corantijnkanaal naar de rijstvelden die liggen aan de linkeroever van de Nickerierivier.

More
articles